Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Las ingen hjälp då arbetsgivare valde bort äldre

När snickeriföretaget Snidex i Burträsk skulle dra ner införde man en helt ny organisation med krav på formell kompetens. Därmed kunde man sparka tretton tjänstemän utan att ta hänsyn till anställningstiden.
Publicerad 13 augusti 2002, kl 12:00
Flera uppsagda är i 60-års åldern och har varit på arbetsplatsen i mellan tjugo och trettio år. De Siftidningen talat med hävdar att de uppsagda hade den kompetens som krävdes i den nya organisationen. Men arbetsgivaren valde att anställda den yngre och formellt utbildade personalen.
- Alla tjänstemän som genom många års arbete skaffat sig kompetensen fick gå. Det gjorde djävligt ont. Som om vårt arbete inte var värt någonting, säger Rickard Schönfelth, Sifklubbens dåvarande ordförande som själv blev uppsagd.
Den nuvarande Sifklubbsordföranden Tomas Lindberg är upprörd över vad som hänt.
- Vi försökte på alla sätt förhindra det här men las, alltså lagen om anställningsskydd, fungerar inte. När arbetsgivaren hävdade det formella kompetenskravet var vi chanslösa, säger han.
Ombudsmannen Janet Johnsson vid Sif Västerbotten såg till att de uppsagda fick minst åtta månaders uppsägningstid och inte behövde arbeta under tiden.
- Det är bedrövligt att las är otillräcklig då det blir en krock mellan formell kompetens och lång arbetslivserfarenhet. En organisation behöver ju bägge delarna, säger hon.
Ombudsmannen Ingrid Jansson vid Sif Växjö har tidigare slagit larm om att lagstiftningen är otillräcklig då det gäller att skydda anställda vid uppsägningar och efterlyser en skärpning av las.
Sifs jurist Ulf Åkesson pekar på en möjlighet:
- En modell är att man skärper arbetsgivarens ansvar så att man inte kan frångå turordningslistan om de anställda inte fått tillräcklig kompetensutveckling.

ANITA TÄPP


Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.