Annons
Annons
 • Erika Grahm är spelare i Brynäs och sportchef för hockeyföreningens flick- och damverksamhet. Foto: Pernilla Wahlman/TT

”Många gubbar tycker att hockey är för män”

Publicerad 21 januari 2020, kl 13:36

Hockeyspelaren och sportchefen Erika Grahm är väl insatt i jämställdhetsproblemen inom hockeyn. Trots de stora löneskillnaderna mellan damer och herrar menar hon att det först och främst är attityderna som behöver förändras.

Erika Grahm räknas trots sina 29 år redan till veteranerna inom damhockeyn med över 200 A-landskamper och 13 säsonger i SDHL-klubben Modo hockey. Sedan ett drygt år tillbaka huserar hon i Gävleklubben Brynäs. Erika är heltidsanställd och kombinerar rollerna som aktiv spelare på 25 procent och sportchef för föreningens tjej- och damverksamhet resten av tiden.

Att hockeyn har jämställdhetsproblem vet Erika om någon. Så de enorma löneskillnaderna mellan damer och herrar förvånar inte alls. Men att se siffrorna 121 000 mot 5 500 svart på vitt betyder ändå något, det är ett bevis på att verkligheten är skev.

Läs mer: Stora löneskillnader i hockeyn

– Jag tror att statistiken ändå kan få andra som inte är lika insatta att haja till, säger Erika Grahm.

Bara sju procent kan försörja sig helt på sin sport, resten pluggar eller jobbar dagtid för att kunna träna och spela match, oftast på kvällar och helger. Dagarna blir oändliga och återhämtningen som idrottare på elitnivå behöver, blir lidanden. Det leder till att många slutar med hockeyn fast de skulle ha många bra år kvar att ge.

När Erika spelade i Modo tog hon tjänstledigt ett år från sitt jobb för att spela hockey på heltid. Med facit i hand blev det inte så roligt som hon hade hoppats på.

– Eftersom damerna ofta får träna på kvällarna blev dagarna långa och rent ekonomiskt gick det runt precis. Det hade inta varit hållbart i längden. För att det här ska fungera behöver man en hyfsad ersättning och andra träningstider så att hockey blir mer av ett yrke.

Löneskillnaderna till trots vill Erika Grahm ändå börja i en annan ände när det kommer till vad som behöver göras för att tjejer ska ha en sportslig chans att utvecklas som hockeyspelare.

Innan man pratar pengar måste klubbar och hockeyförbundet arbeta med acceptans, attityder och synsätt på damhockeyn. Tjejer jämförs med killar på ett sätt som inte sker inom andra idrotter. En damskidåkares styrka eller snabbhet ställs sällan mot en herråkares, enligt Erika.

– Hockey är en manlig bransch och det finns många gubbar som tycker att hockey är för män. Men det är 2020 och idrott ska vara för alla, oavsett kön, religion, läggning eller etnicitet. Vi har en enorm resa framför oss inom hockeyn.

Processen är redan igång men förändringar sker inte över en natt. Mycket har ändrats till det bättre de senaste åren menar Erika. Att damkronornas långdragna konflikt med hockeyförbundet i höstas ledde till att ett nytt avtal som bland annat ger spelarna ersättning för förlorad arbetsinkomst vid landslagsspel är ett steg. Många klubbar jobbar också aktivt med jämställdhet och mångfald men det behöver göras ännu mer.

Och tjejerna som vill lira hockey blir fler. Brynäs har två flicklag med 70 spelare som intar isen varje vecka.

– Det är halva grejen med mitt jobb att ge nästa generation det vi inte haft. De ska kunna spela professionell hockey om de vill. Men de här tjejerna växer upp i ett annat samhälle än vad jag gjorde. När jag var 10 år var jag den enda tjejen som spelade hockey där jag bodde, säger Erika Grahm.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.

 • Läs även...

  Större löneklyfta på grund av coronan

  Risken är stor att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar en ny undersökning av de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.