Annons
 • Börja med dig själv. Fråga dina kollegor hur du uppfattas när du dricker alkohol. Det rådet ger Anna Kervall på IQ. Foto: Colourbox.com

Många störs av andras drickande på julfesten

Publicerad 30 november 2017, kl 13:25

Snart är det dags för julfest på jobbet. Årets höjdpunkt tycker vissa. Andra undviker gärna festen. Enligt en undersökning från IQ har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.

Julen står för dörren, och med den julfesterna som arbets­givaren i många fall bjuder sina anställda på. Men festen behöver inte bara vara skratt och skoj. Enligt en ny undersökning från IQ är det vanligt att människors alkoholvanor påverkar andra personer negativt. Åtta av tio uppger att de har påverkats av att personer i deras närhet har tagit några glas för mycket.

– Fler behöver reflektera över hur deras drickande påverkar andra. Många känner att alkohol är jobbigt att prata om och att säga till en kollega att det inte är trevligt när han eller hon blir för full är inte alltid enkelt, säger Anna Kervall som är tillförordnad vd på IQ.

Över hälften av personerna i undersökningen uppger att andra personers drickande har fått dem att känna sig kränkta, siffrorna är något högre bland kvinnor än bland män. Och majoriteten av de tillfrågade säger att andras alkoholkonsumtion får dem att känna sig otrygga.

– När det gäller just julfester så tycker jag att man ska försöka se till att anordna en fest som är öppen och trevlig för alla. Ingen ska behöva känna sig utanför eller annorlunda för att man inte dricker, i dag upplever många en kollektiv press att dricka alkohol när det är festligheter.

Läs mer: Oftast alkohol på julfesten

Enligt Anna Kervall har chefen ett stort ansvar i att agera förebild.

– Som chef är det viktigt att vara måttfull. Dels för att vara uppmärksam på vad som händer men också för att föregå med gott exempel. Sen är det också viktigt att skapa en norm på företaget där man kan prata om alkohol, och där måttfullhet ska vara en måttstock.

Vad kan jag göra som kollega?
– Börja med dig själv. Fråga dina kollegor hur du uppfattas när du dricker alkohol. Om fler börjar reflektera över sitt drickande och hur det påverkar människor i deras närhet så kommer de negativa effekterna av passivt drickande minska, säger Anna Kervall.

Läs mer: Vd döms för sexuella trakasserier på julfest

IQ

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för att minska alkoholens skadeverkningar i samhället. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  Rappakalja på kontor

  Har du någon gång märkt att du börjat prata precis som din kollega? Att språk smittar syns både i forskning och på arbetsplatser. På Volvo har det till och med fått ett namn: volvoitiska.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.