Annons
 • Börja med dig själv. Fråga dina kollegor hur du uppfattas när du dricker alkohol. Det rådet ger Anna Kervall på IQ. Foto: Colourbox.com

Många störs av andras drickande på julfesten

Publicerad 30 november 2017, kl 13:25

Snart är det dags för julfest på jobbet. Årets höjdpunkt tycker vissa. Andra undviker gärna festen. Enligt en undersökning från IQ har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.

Julen står för dörren, och med den julfesterna som arbets­givaren i många fall bjuder sina anställda på. Men festen behöver inte bara vara skratt och skoj. Enligt en ny undersökning från IQ är det vanligt att människors alkoholvanor påverkar andra personer negativt. Åtta av tio uppger att de har påverkats av att personer i deras närhet har tagit några glas för mycket.

– Fler behöver reflektera över hur deras drickande påverkar andra. Många känner att alkohol är jobbigt att prata om och att säga till en kollega att det inte är trevligt när han eller hon blir för full är inte alltid enkelt, säger Anna Kervall som är tillförordnad vd på IQ.

Över hälften av personerna i undersökningen uppger att andra personers drickande har fått dem att känna sig kränkta, siffrorna är något högre bland kvinnor än bland män. Och majoriteten av de tillfrågade säger att andras alkoholkonsumtion får dem att känna sig otrygga.

– När det gäller just julfester så tycker jag att man ska försöka se till att anordna en fest som är öppen och trevlig för alla. Ingen ska behöva känna sig utanför eller annorlunda för att man inte dricker, i dag upplever många en kollektiv press att dricka alkohol när det är festligheter.

Läs mer: Oftast alkohol på julfesten

Enligt Anna Kervall har chefen ett stort ansvar i att agera förebild.

– Som chef är det viktigt att vara måttfull. Dels för att vara uppmärksam på vad som händer men också för att föregå med gott exempel. Sen är det också viktigt att skapa en norm på företaget där man kan prata om alkohol, och där måttfullhet ska vara en måttstock.

Vad kan jag göra som kollega?
– Börja med dig själv. Fråga dina kollegor hur du uppfattas när du dricker alkohol. Om fler börjar reflektera över sitt drickande och hur det påverkar människor i deras närhet så kommer de negativa effekterna av passivt drickande minska, säger Anna Kervall.

Läs mer: Vd döms för sexuella trakasserier på julfest

IQ

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för att minska alkoholens skadeverkningar i samhället. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  Trakasserades sexuellt på sitt första jobb

  Det var 19-åriga Jennys första jobb. Men på den julfest som hon sett fram emot tafsade företagets vd på henne. Nu har DO stämt företaget för sexuella trakasserier i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Oftast alkohol på julfesten

  Skinka, sill och snaps med kollegorna. December är julfesternas tid. Men många dricker mer än de hade tänkt sig. Det visar Kollegas undersökning.

 • Läs även...

  Alla har en del i mobbning på jobbet

  De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

 • Läs även...

  Varför blir chefer destruktiva?

  Alla usla chefer är inte psykopater från början. En del blir monsterchefer på grund av sin arbetsmiljö. Nu ska forskare luska ut hur man kan förhindra ledare från att hänge sig åt maktfullkomlighet och destruktivt beteende.

 • Läs även...

  Var fjärde känner olust av jobbet

  Allt färre anställda hoppar med ett skutt ur sin säng för att välkomna den nya arbetsdagen med ett brett leende. Var fjärde anställd känner tvärtom obehag inför att gå till jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.