• Att bli vald till förbundsordförande för Unionen är det största förtroende man kan få, sa Martin Linder när kongressen fattat beslut. (Bläddra till nästa bild.) Foto: Patrik Nygren

 • "Tack alla, vid det här laget, betydligt fler än 600 000 medlemmar. Tack alla drygt 30 000 förtroendevalda", sa Cecilia Fahlberg vid sitt sista tal som Unionens förbundsordförande. Foto: Patrik Nygren

Martin Linder är Unionens nya ordförande

Publicerad 14 oktober 2015, kl 15:26 Uppdaterad 14 oktober 2015, kl 18:58

Efter ett känslosamt tacktal från den avgående förbundsordföranden Cecilia Fahlberg valde Unionens kongress på onsdagen hennes efterträdare. Och det blev Martin Linder, 41 år, marknadsekonom från Göteborg, som intill valet varit förbundets andra vice ordförande, som tar över uppdraget att leda Sveriges största fackförbund för privatanställda.

Pust, säger Martin Linder när han är klar med fotograferingen efter kongressens val av förbundsordföranden och styrelse.

- Det var en  stor anspänning, det där. Det är en ganska udda situation att sitta inför ett par hundra människor och vänta på vad man ska göra de kommande åren.

Hade du någon plan B, om du inte hade blivit vald?

- Nej, egentligen inte. Att landa på fötter vad som än hände var väl min plan.

Du har ju arbetat fackligt i över 15 år och har hunnit med flera olika poster, bland annat som klubb- och koncernordförande på Volvo, som ledamot i Sif:s förbundsstyrelse, ledamot i regionstyrelsen Unionen Göteborg och nu senast som andra vice ordförande för Unionen. Vilken har varit din största fackliga utmaning, fram till i dag?

- Det måste ha att göra med de stora neddragningar vi hade att hantera när jag var klubbordförande på Volvo, i samband med finanskrisen. Det var många stora och komplexa frågor vi fick hantera där. Personalneddragningar, men också krisavtal. Skulle vi göra anpassningar för att försöka hitta lösningar att övervintra tills vändningen kommer? Det var en av de tuffaste tiderna, men också en av de mest lärorika, såklart.

Vad tar du med dig för lärdomar därifrån som du kan ha nytta av i din nya roll?

- Att hålla huvudet kallt. Det försöker jag alltid påminna mig. Att alltid hålla huvudet kallt när det stormar.

Du inledde själv din fackliga bana som ung. Hur vill du jobba för att locka fler unga till att engagera sig fackligt?

- Att hela tiden ha en dialog och finnas nära både medlemmar och potentiella medlemmar. VI måste se till att vi har koll på deras verklighet. När vi beskriver hur vi ser att dagens och morgondagens arbetsliv ser ut ska de känna igen sig. Det är en utmaning för oss att hela tiden finnas i ett flöde av idéer, energi och beskrivningar av verkligheten som representerar hela bredden bland tjänstemännen.

Du har tidigare sagt att du skulle vilja utveckla Unionens näringspolitiska roll. Hur då?

- En organisation som Unionen måste ta nya utvecklingssteg hela tiden. Och vi har tagit många bra steg framåt. Ett ytterligare steg vi behöver ta är att utveckla det jag kallar näringspolitik, som handlar mycket om vår hjärtafråga ”fler och bättre jobb”. Vad det innebär är att vi ska ha lika bra koll på vad som diskuteras på fikarummen som i företagsstyrelserna och i ledningarna. Inte bara ha koll, vi vill vara med där och diskutera. Det kommer på sikt att påverka våra medlemmar mycket och det ser jag som ett utvecklingssteg som är viktigt för oss som förbund.

Kongressen biföll häromdagen en motion om fortsatt fokus på kompetensutveckling, som tidigare hade ansetts besvarad då man hoppats ha ett omställningsavtal klart. Hur kommer du att ta den an den uppgiften?

- Det är för tidigt att svara på precis hur. Men det känns väldigt skönt med det beslut som fattades är att vi känner att behovet av kompetensutveckling genom hela yrkeslivet har blivit ännu tydligare. Teknikutvecklingen och globaliseringen trycker på. Vi är helt inställda på att vi måste hitta lösningar på det. Breda lösningar, där också det politiska systemet måste vara inblandat.

- Det faktum att omställningsförhandlingarna har avslutats påverkar på intet sätt vår motivation i frågan. Vi kommer att köra på. Exakt hur får vi se.

Kan man tänka sig återupptagna förhandlingar utan Saco-P?

- Jag vill ha ett öppet sinne där, och inte stänga några dörrar. Hellre öppna de dörrar som stängts, om det finns en möjlighet.

Det står en avtalsrörelse för dörren. Är du redo?

- Ja, jag är taggad. Men det blir en tuff avtalsrörelse.

Vilka blir de största utmaningarna?

- Till att börja med blir det en jättestor utmaning att se till att vi bygger vidare på och värnar den modell vi haft sedan 90-talet och som har levererat en bra reallöneutveckling till våra medlemmar, och till alla anställda på arbetsmarknaden. Den har också gett förutsägbarhet, tydlighet och en lång planeringshorisont för företagen och på så sätt varit gynnsam för näringslivet. Nu finns det många som utifrån olika perspektiv ifrågasätter om det är den bästa modellen. Men vi ser inga alternativ som ens känns rimliga att prata om. När andra utifrån olika intressen kritiserar den modellen tror jag att vi har en jätteviktig roll att hitta lösningar som gör att vi istället bygger vidare på den.

- Sedan är vi ju fast beslutade om att vi ska få till flexpension för alla medlemmar, också på tjänstesektorn inom Almegas område, där vi inte lyckats med det än. Jag hoppas att det inte blir en så tuff fråga. Det borde vara rimligt att anställda inom tjänstesektorn precis som alla andra har detsamma behovet och också får den lösningen.

Arbetsmarknaden är idag på många sätt global. Många av spelreglerna styrs på EU-nivå. Vilka frågor tycker du är viktigast att driva där?

- I någon mån handlar det om att släppa det nationella perspektivet. Jag tror att Unionen har mycket att bidra med, som Sveriges största fackförbund för privatanställda. Men jag tror inte att vi ska ha någon annan agenda på EU-nivå än nationellt. Vi ska se till att våra frågor kommer med också på det europafackliga arbetet. Att lyfta det som ligger nära våra medlemmar och de företag de arbetar på. Det är viktigt både i en nationell och europeisk kontext.

Svensk politik. Häromdagen föll Decemberöverenskommelsen. Det politiska läget svajar för närvarande. Hur ser du på det?

- Det behövs politisk stabilitet för att Sverige ska kunna utvecklas på ett bra sätt, det behövs handlingskraft och långsiktighet i politiken. Vi har jättestora utmaningar kring infrastruktur och att bygga upp system för att också yrkesverksamma får tillgång till utbildning under hela yrkeslivet, för att bara nämna några. Mycket av det vi vill åstadkomma i Unionen behöver stöd i politiken.

Vad skulle du vilja säga till de politiska partierna i det här läget?

- Vi har inte råd med att Sverige inte klarar av att fatta långsiktiga beslut. Sverige behöver fatta rätt beslut när vi nu står inför en tuff konkurrens i omvärlden. Vi har varken tid eller råd med politisk instabilitet.

I kväll är din första kväll som Unionens förbundsordförande. Vilket löfte vill du ge till de drygt 600 000 medlemmarna?

- Mitt löfte som nyvald förbundsordförande är att hela tiden se till att hålla koll på vad som är medlemmarnas verklighet. Att det ska bli min näring, vår näring, när vi formulerar vad vi vill för att utveckla och förändra arbetslivet. Vi lovar också att vi ska göra allt vi kan för att bygga vår förmåga att genomdriva de förändringarna.

Fakta

Vid Unionens kongress valdes på onsdagen Martin Linder till ny ordförande efter avgående Cecilia Fahlberg.

Till första vice ordförande valdes Peter Hellberg och till andra vice ordförande valdes Marina Åman.

Den nya styrelsen består av:

Helena Ahrén, region Bergslagen
Stefan Carlsson, region Öst
Björn Ekblom, region Göteborg
Mikael Hansson, region Göteborg
Martin Johansson, region Stockholm
Ulrika Johansson, region Norrbotten
Gun Karlsson, region Stockholm
Victoria Kirchhoff, region Sydväst
Hans Lindau, region Sjuhall
Therese Sysimetsä, region Stockholm
Kim Bodén, region Västerbotten
Pamela Valenzuela Silva, region Stockholm
Stefan Öberg, region Småland

Läs mer om styrelseledamöterna här.
 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega

Kommentarer

Grattis Martin du blir en bra förbundsordförande . Glöm inte bort din familj.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-11-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Allt fler är egenanställda

  Glöm kontoret, kollegorna och chefen. I framtiden jobbar du från olika platser, åt olika uppdragsgivare. Med en förändrad arbetsmarknad följer ökad frihet – och mindre trygghet.

 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

 • Läs även...

  22 miljoner till Unionens medlemmar

  Tvister om företagshemligheter och illojalitet har ökat de senaste åren. Samtidigt minskar antalet övriga juridiska ärenden. Det visar statistik från Unionen, som lyckades få ut över 22 miljoner till medlemmarna under 2018.

 • Läs även...

  ”Trygghet inte att bita sig fast vid ett jobb”

  Slopa turordningsreglerna och arbetsgivarens omplaceringsskyldighet. Det är ett par förslag som Svenskt Näringsliv presenterade i dag. Unionen å sin sida betonar vikten av att individens trygghet på arbetsmarknaden stärks.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.