• Unna din hjärna en avkopplad och nedkopplad semester! Foto: Colourbox

Maxa hjärnan - med semester

Publicerad 30 juni 2016, kl 09:37

Att ta semester är inte bara skönt, ledigheten kan till och med öka din hjärnkapacitet, enligt amerikansk forskning.

Semester är nödvändigt för att reparera högre hjärnfunktioner som tagit skada av långvarig stress. Det skriver Huffington Post och hänvisar till en neurovetenskaplig studie.

Att ständigt ha hjärnan i jobbläge kan påverka beslutsfattandet negativt genom att man inte längre anpassar sina beslut efter vilka förutsättningar som gäller och tänkbara konsekvenser.

Läs mer: Svårt att släppa jobbet på semestern 

Men det gäller att semestra rätt. Det räcker inte bara att vara fysiskt borta från jobbet. Knoppen behöver visserligen miljöombyte men framför allt möjlighet att koppla bort mejl, mobiler och möten.  

Här är tipsen på hur du lyckas varva ner på semestern

Lediga jobb
 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.