Annons
 • Foto: Henrik Montgomery/TT

Mildare krav på sjukas arbetsförmåga

Publicerad 25 januari 2019, kl 15:28

Regeringens särskilda utredare föreslår att vissa regler i sjukförsäkringen ska bli lindrigare. Det gäller bland annat kravet på att en sjukskriven person ska prövas mot andra jobb.

– En trygg sjukförsäkring är en försäkring med tydliga och förutsebara villkor. Det är lika viktigt att människor inte fastnar i långa sjukskrivningar som att den som kan återgå i sitt arbete ska ges möjlighet till det även om man varit sjukskriven en längre tid. Arbetet och arbetsplatsen betyder ofta mycket för att en sjukskriven person ska tillfriskna, säger Claes Jansson, regeringens särskilde utredare i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Om en person har rätt till sjukpenning eller inte bedöms i dag utifrån vissa tidsgränser i den så kallade rehabiliteringskedjan. Utredningen föreslår att det ska bli lättare att skjuta upp bedömningen om arbetsförmågan mot ett ”normalt förekommande arbete” efter att en person haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar, som i dag är gränsen. Anledningen är att kraven för uppskjutande bedömning anses vara för höga.  

Dessutom föreslås att Försäkringskassan även efter 365 dagar i rehabiliteringskedjan ska kunna pröva arbetsförmågan hos arbetsgivaren, förutsatt att det är stor sannolikhet att den sjukskrivna personen kan återgå i arbetet. Efter att den som är sjukskriven varit det i mer än två år ska det dock inte vara möjligt att skjuta upp prövningen mot ett annat arbete.

Utredningen kommer att lämna ett slutbetänkande senast den 15 oktober 2019.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ser fram emot att fördjupa sig i utredningens förslag.

– Sverige ska ha en trygg och välfungerande sjukförsäkring. Vi behöver stärka förutsättningar för människor som varit sjukskrivna att komma tillbaka i arbete, säger Annika Strandhäll.

Läs också: 27 000 nekas ersättning från Försäkringskassan

Lediga jobb
 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda

  Från och med 2019 får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för deltidsanställda.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.