Annons
 • Foto: Henrik Montgomery/TT

Mildare krav på sjukas arbetsförmåga

Publicerad 25 januari 2019, kl 15:28

Regeringens särskilda utredare föreslår att vissa regler i sjukförsäkringen ska bli lindrigare. Det gäller bland annat kravet på att en sjukskriven person ska prövas mot andra jobb.

– En trygg sjukförsäkring är en försäkring med tydliga och förutsebara villkor. Det är lika viktigt att människor inte fastnar i långa sjukskrivningar som att den som kan återgå i sitt arbete ska ges möjlighet till det även om man varit sjukskriven en längre tid. Arbetet och arbetsplatsen betyder ofta mycket för att en sjukskriven person ska tillfriskna, säger Claes Jansson, regeringens särskilde utredare i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Om en person har rätt till sjukpenning eller inte bedöms i dag utifrån vissa tidsgränser i den så kallade rehabiliteringskedjan. Utredningen föreslår att det ska bli lättare att skjuta upp bedömningen om arbetsförmågan mot ett ”normalt förekommande arbete” efter att en person haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar, som i dag är gränsen. Anledningen är att kraven för uppskjutande bedömning anses vara för höga.  

Dessutom föreslås att Försäkringskassan även efter 365 dagar i rehabiliteringskedjan ska kunna pröva arbetsförmågan hos arbetsgivaren, förutsatt att det är stor sannolikhet att den sjukskrivna personen kan återgå i arbetet. Efter att den som är sjukskriven varit det i mer än två år ska det dock inte vara möjligt att skjuta upp prövningen mot ett annat arbete.

Utredningen kommer att lämna ett slutbetänkande senast den 15 oktober 2019.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ser fram emot att fördjupa sig i utredningens förslag.

– Sverige ska ha en trygg och välfungerande sjukförsäkring. Vi behöver stärka förutsättningar för människor som varit sjukskrivna att komma tillbaka i arbete, säger Annika Strandhäll.

Läs också: 27 000 nekas ersättning från Försäkringskassan

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor oftare sjukskrivna

  Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

 • Läs även...

  Parterna går ihop om pensionsinfo

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv ska bilda ett gemensamt bolag för information om försäkringar och pensioner som tecknas via kollektivavtal. Bolaget ska rikta sig till såväl tjänstemän och arbetare som arbetsgivare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.