Annons
 • Niklas Hallstedt. Foto: Christopher Hunt

Mördande stress

Publicerad 11 september 2019, kl 09:57

I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Allra farligast kanske det är för dig som är mellanchef. Att vara ständigt pressad mellan krav uppifrån och nedifrån och med små möjligheter att påverka kan leda till långvarig stress. Stressen i sin tur kan ge upphov till blodfettsrubbningar och förändringar i immunsystemet som ökar risken för stroke och hjärtproblem, enligt forskningen.

Det finns många ”kan” och ”om” i detta resonemang. Stressen behöver ju inte vara farlig, i alla fall inte så länge den är tillfällig och hanterbar. Och hur man hanterar den är individuellt, vissa är mer stresståliga än andra.

Läs mer: Stressen kan ta livet av dig

Men visst bör det ringa en varningsklocka för den som ständigt upplever sig som stressad. Inte minst om man gillar sifferexercis: varje år dör cirka 7 000 personer av stroke, 9 000 dör av hjärtinfarkt.

Min egen far dog av en hjärtinfarkt 64 år gammal. Och ja, han var mellanchef.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-10-01.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.