Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Nej, du får inte strejka för klimatet

Klimatrörelsen Fridays for future uppmanar alla vuxna att strejka om knappt två veckor. Men intresset från svenska fackförbund är svalt. Och att ta ut sig själv i strejk är inte tillåtet.
David Österberg Publicerad 16 september 2019, kl 07:00
Johan Nilsson/TT
Demonstranter i Lund under klimatstrejken "Global strike for future". Johan Nilsson/TT

Den 23 september inleds FN:s toppmöte ”Climate action summit” i New York. Syftet är att “öka ambitionen och påskynda åtgärder för att genomföra Parisavtalet om klimatförändringar”. 

Fredagen innan genomför hundratusentals skolungdomar en global skolstrejk för klimatet. Greta Thunberg och nätverket ”Fridays for future” har dessutom uppmanat världens vuxna att strejka fredagen därpå – den 27 september.

– Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande från nätverket.

Läs mer: Studenter kräver att arbetsgivarna tar klimatansvar

Den internationella fackliga samorganisationen ITUC (International trade union federation) meddelade häromdagen att den står bakom Fridays for future. Organisationen har över 200 miljoner medlemmar världen över. I ett klipp på Twitter säger generalsekreteraren Sharan Burrow att i de länder där lagarna tillåter det ska deras medlemsförbund strejka. I länder där det inte är möjligt ska arbetarna genomföra olika former av protester eller tillfälligt lägga ner arbetet.

Läs mer: 80 miljoner jobb hotas av klimatet

Hittills har dock inga svenska fackförbund uppmanat sina medlemmar att strejka. Anledningen är att de inte anser att klimatfrågan är en intressekonflikt mellan arbetsgivare och fackförbund.

Förbunden hade dock kunnat använda sig av en så kallad politisk strejk. Sådana är tillåtna även när konflikten inte rör arbetsmarknadens parter. I en artikel i tidningen Arbetet säger Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt, att en klimatstrejk kan ses som en politisk strejk och att sådana är tillåtna. Förutsättningen är att den är kortvarig.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö håller med. Till Aftonbladet säger han att ”en politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm”. Även han betonar att den ska vara kortvarig.

Unionens chefsjurist Martin Wästfelt anser att rättsläget är otydligt.

– Den mest kända politiska strejken är Chiledomen från 1980, då AD ansåg att det fanns utrymme för en politisk strejk. Då handlade det om att regimen i Chile kränkte grundläggande fackliga och politiska rättigheter. Som medlem i ett fackförbund har man rätt att strejka när ens fackförbund utlyser strejk. Men det har inget svenskt fackförbund gjort i det här fallet. Så den som vill delta i en klimatstrejk bör se till att få okej från sin arbetsgivare. Annars är risken att frånvaron betraktas som olovlig.

Kan man som anställd ta ut sig själv i politisk strejk?
– Nej, utgångspunkten i Sverige är att det är fackförbunden som fattar beslut om strejker. Och i rättslig mening är klimatstrejken mer att betrakta som en manifestation. Om ens arbetsgivare tycker att det är okej att man deltar i manifestationen kan man ju göra det, med eller utan löneavdrag. Mitt absoluta råd är att man ska arbeta om ens arbetsgivare säger nej till att man strejkar.

Läs mer: 3 frågor och svar om strejk

Strejk

Avtal klart på Klarna − men inte med Unionen

Det blir ingen strejk på Klarna. Betaltjänstföretaget väljer nu att teckna kollektivavtal med flera fackförbund − men inte med Unionen.
– Det viktiga är att våra medlemmar får kollektivavtal på sin arbetsplats, säger förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2023, kl 10:43
Avtal och Klarna.
Klarna väljer efter påtryckning att teckna kollektivavtal, men inte med Unionen. Foto: Shutterstock, Simon Rehnström/SvD/TT

Strejken, som skulle brutit ut på Klarna på tisdag, är avblåst. Sent på fredagen accepterade parterna medlarnas bud och facken drog tillbaka de varslade stridsåtgärderna.

Överenskommelsen innebär att Klarna från och med årsskiftet kommer att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Det medför att företaget omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. Men inte Unionen, vars klubb på företaget har varit mest drivande i frågan om att få till kollektivavtal.

Konkret innebär det att Unionenmedlemmarna på Klarna nu kommer att byta till Finansförbundet.

− Det är klart att vi gärna hade sett att Klarna hade tecknat ett avtal där vi hade varit part så medlemmarna hade kunnat vara kvar i Unionen men så här är spelets regler. Men det är inte det avtalsförslag som vi lagt fram, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Unionen: Kollektivavtalet en seger

Trots att Unionen inte får kollektivavtal med Klarna ser man utgången av konflikten som en seger.

Martin Wästfelt. Foto: Jessica Gow/TT.

− Det är absolut en seger eftersom hela striden har handlat om att få till kollektivavtal. Vi har drivit frågan i många år och det är underordnat vilket avtal det handlar om. Det viktiga är att våra medlemmar på Klarna får kollektivavtal på sin arbetsplats. Och det har vi uppnått nu.

− Vi har fått ett starkt stöd för att ta den här fajten, både av medlemmar och från andra förbund. Det känns jättestort att det här är klart. Det är inte ett litet motstånd som vi har brottat ner.

Unionen har jobbat med att få till ett kollektivavtal på Klarna i närmare åtta år. Parterna har suttit vid förhandlingsbordet sedan i våras men för två veckor sedan avslutade Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlingarna eftersom facken ansåg att man inte kom längre. Några dagar senare lade facken ett strejkvarsel. Flera andra fackförbund anslöt och varslade om sympatistrejk.

Hur ser ni på att Klarna väljer bort Unionen?

− En arbetsgivare måste få ha en uppfattning om var de har sin tillhörighet och det finns flera avtal som kan tillämpas på Klarna. Utifrån hur de driver sin verksamhet är det inte fel med bankavtalet. Vi gör inte anspråk på att finnas på det området och då blir detta en naturlig konsekvens.

Att medlemmar måste byta fackförbund förekommer då och då. Tidigare i år bytte till exempel anställda på Forex från Finansförbundet till Unionen.

− Vi har ordnade relationer med Finansförbundet och eftersom de har avtalsrätten kommer våra medlemmar att byta dit. Det är spelets regler, säger Martin Wästfelt.

Klarna: ”Vi kommer dra nytta av avtalet”

Från Klarna, som under de senaste veckorna lyft fram åtskilliga nackdelar med kollektivavtal för bolagets räkning, hörs nu helt andra tongångar.

Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan,” säger Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, i en skriftlig kommentar.