Annons
Annons

Nevs begär rekonstruktion

Publicerad 28 augusti 2014, kl 14:44

Nevs lämnade under dagen in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten. Godkänns den kan de anställda få sina försenade löner. På Unionenklubben märker man av en viss oro bland medlemmarna men ser ändå positivt på framtiden.

En rekonstruktion innebär att ett företag under en viss tidsperiod är skyddat från utmätningar och vissa andra utgifter. Nevs begärdes för ett par veckor sedan i konkurs av en underleverantör, som sedan drog tillbaka begäran. Nevs skriver i ansökan till Vänersborgs tingsrätt att man ”nödgats ansöka om företagsrekonstruktion” med anledning av att några fodringsägare inte godtagit att företaget inte har möjlighet att betala vissa leveranser.

Som Kollega skrivit tidigare har Nevs inte betalat ut några löner sedan den 25:e augusti. Godkänner tingsrätten rekonstruktionsbegäran innebär det att de anställda får sin försenade lön, tack vare den statliga lönegarantin. Lönerna betalas i så fall ut under nästa vecka. Den statliga lönegarantin kan användas flera gånger, om företaget skulle behöva rekonstruera ytterligare en gång eller om de i värsta fall går i konkurs.

Ronnie Hermansson, Unionenklubbens ordförande, säger att klubben inte har fått så många reaktioner från medlemmarna än, men att man fortfarande har goda förhoppningar om att Nevs lyckas slutföra förhandlingarna under den rekonstruktionstid som företaget ansökt om.

- Det är klart att det finns en oro men samtidigt har vi information om att förhandlingarna fortsatt pågår i positiv anda.

Ronnie Hermansson väntar sig fler reaktioner från medlemmarna i morgon. De anställda ska få mer information om situationen under dagen. Än vet man inte hur rekonstruktörens och företagsledningens plan ser ut för den närmaste tiden.

Kom ansökan om rekonstruktionen som en överraskning?

- Ja och nej. Vi insåg att tiden var oerhört knapp för att färdigställa förhandlingarna och kronofogden har haft fodringar från underleverantörer som ska drivas in.

Ronnie Hermansson säger att det är svårt att sia om hur Nevs framtida verksamhet kommer se ut i detalj, eftersom rekonstruktionen innebär att en ny affärsplan ska utformas.

- Men att det finns en framtid är jag helt övertygad om.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Arbetsgivare får statligt stöd trots uppsägningar

  Arbetsgivare kan få statligt stöd för att permittera anställda – trots att de redan blivit uppsagda. Ett systemfel anser Unionen, som menar att korttidsarbete ska användas för att undvika att anställda blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.