Annons
 • Tobias Baudin, LO:s första vice ordförande, och Eva Nordmark, TCO:s nyligen omvalda ordförande, hälsar Göran Arrius och Saco välkomna till samarbetet med den nya fackliga biståndsorganisationen Union to Union. Foto: Union to Union

Ny facklig bistånds-organisation

Publicerad 7 maj 2015, kl 12:42

LO, TCO och Saco går samman och bildar den nya gemensamma biståndsorganisationen Union to Union, som ersätter LO-TCO Biståndsnämnd. I och med utökningen får den fackliga biståndsorganisationen ökat anslag från Sida.

Enligt Union to Union är akademiker är en viktig och växande grupp i många låg och medelinkomstländer. Saco vill därför, tillsammans med sina medlemsförbund, engagera sig för sina systerorganisationer i andra länder.

- Världens akademiker bidrar redan till utveckling och välstånd, men kan göra det ännu mer om de organiserar sig och stärker sina rättigheter, säger Göran Arrius, ordförande Saco, i ett pressmeddelande från Union to Union.

Som Kollega skrivit tidigare visade en rapport från Internationella valutafonden nyligen att det finns ett direkt samband mellan starka demokratiska fack och en jämnare fördelning av ekonomiska resurser. Union to Union menar att svensk fackföreningsrörelse kan stå för ett viktigt bidrag för att minska klyftorna.

- Det känns både roligt och betydelsefullt att alla centralorganisationer kommer samarbeta för att stärka mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt och minska fattigdomen runt om i världen, säger Eva Nordmark, ordförande TCO, i pressmeddelandet från Union to Union.

Union to Union


Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Medlemmar i föreningen är LO, TCO och Saco. Organisationen arbetar för demokrati, en rättvis fördelning av resurser och hållbar utveckling.  

Union to Union samarbetar med fackliga organisationer över hela världen och stöttar på plats – genom 99 fackliga utvecklingsprojekt i ett åttiotal länder. De arbetar också med kommunikationsverksamhet  i Sverige för att öka kunskap om svenskt bistånd och utvecklingens drivkrafter.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  "Lönerna för de som syr kläder måste höjas"

  Svenska fack har allt att vinna på att stötta facken i Bangladesh, menar Babul Akhter, från textilarbetarnas centralorganisation i landet. Han är i Sverige för att informera klädföretag och investerare om förföljelser av textilarbetare.

 • Läs även...

  TCO-chef får toppjobb i Europafacket

  På fredagen valdes TCO:s internationella chef Per Hilmersson till vice generalsekreterare i Europafacket. Under kongressen som hölls i veckan antog Europafacket även ett konkret handlingsprogram för de kommande fyra åren.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.