• Unionen har bland annat medlemmar som är kabinanställda och markpersonal på flygplatserna. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Om Unionen strejkar stannar Sverige

Publicerad 17 maj 2019, kl 10:22

650 000 människor är med i Unionen. Att förbundet skulle ta ut alla i strejk är högst osannolikt – men inte helt omöjligt. Häng med under en fiktiv dag när alla utom du stannar hemma.

7.00 Du vaknar och plockar upp mobilen. Du är sugen på att kolla vad som hänt i världen, men nätet verkar ligga nere. Du roffar åt dig sonens mobil – han har en annan operatör – och ringer kundtjänsten. Där brukar väntetiden vara lång, nu är den enorm. Till slut kommer du fram. Förutom att få hjälp med ditt ärende får du veta att Unionen har tagit ut alla sina medlemmar i strejk och att personen du pratar med inte är med i facket och är ensam på jobbet.

8.00 Du tar bilen till jobbet. Där är det öde. Du har ont i huvudet och hoppas att det ska hjälpa att dricka kaffe. Det gör det inte. Du bestämmer dig för att gå till ett apotek på förmiddagsrasten.

9.30 Du går iväg för att köpa huvudvärkstabletter. En stund senare möts du av en stängd dörr och en handskriven lapp: ”Stängt på grund av strejk!”. Du suckar och går tillbaka till jobbet.

12.00 Du äter din lunch i en öde matsal. Köttbullar, pasta och en hel morot för fibrernas skull. Du tar en tugga av moroten och biter av en tand. Du svär och ringer en tandläkare för att få en akuttid. Men tandsköterskorna strejkar och några tider finns inte att få.

14.30 Du använder eftermiddagsrasten till att åka och besiktiga bilen. Du känner dig nervös för det brukar bli dyrt att åtgärda alla fel. Men det hade du inte behövt vara: Bilprovningen är stängd för besiktningsmännen strejkar.

16.30 Det är svårt att få något gjort på kontoret när alla andra strejkar. Du bestämmer dig för att åka hem och packa för flygresan till kollegorna på Stockholmskontoret. Du hoppas att de har slutat strejka imorgon. På vägen svänger du förbi Systembolaget för att köpa en flaska rött eller två. Där är det stängt på grund av strejk.

19.00 Du åker till flygplatsen. Där visar det sig att ditt flyg är inställt. Både mark- och kabinpersonalen strejkar och de flesta avgångar är inställda eller försenade. Du åker hem igen.

22.00 Du går och lägger dig och hoppas att konflikten är löst tills i morgon. Om inte tänker du också strejka.

Läs också: 3 frågor och svar om strejk

Läs också: Därför strejkar vi så lite

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

 • Läs även...

  Strejkrisk på Ryanair

  Ryanairs kabinpersonal varslar om strejk med anledning av flygbolagets planer på att stänga ner tre baser i Spanien. I Sverige fortsätter Unionens kamp för att få till ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.