Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Om Unionen strejkar stannar Sverige

650 000 människor är med i Unionen. Att förbundet skulle ta ut alla i strejk är högst osannolikt – men inte helt omöjligt. Häng med under en fiktiv dag när alla utom du stannar hemma.
David Österberg Publicerad 17 maj 2019, kl 10:22
Lars Pehrson / SvD / TT
Unionen har bland annat medlemmar som är kabinanställda och markpersonal på flygplatserna. Lars Pehrson / SvD / TT

7.00 Du vaknar och plockar upp mobilen. Du är sugen på att kolla vad som hänt i världen, men nätet verkar ligga nere. Du roffar åt dig sonens mobil – han har en annan operatör – och ringer kundtjänsten. Där brukar väntetiden vara lång, nu är den enorm. Till slut kommer du fram. Förutom att få hjälp med ditt ärende får du veta att Unionen har tagit ut alla sina medlemmar i strejk och att personen du pratar med inte är med i facket och är ensam på jobbet.

8.00 Du tar bilen till jobbet. Där är det öde. Du har ont i huvudet och hoppas att det ska hjälpa att dricka kaffe. Det gör det inte. Du bestämmer dig för att gå till ett apotek på förmiddagsrasten.

9.30 Du går iväg för att köpa huvudvärkstabletter. En stund senare möts du av en stängd dörr och en handskriven lapp: ”Stängt på grund av strejk!”. Du suckar och går tillbaka till jobbet.

12.00 Du äter din lunch i en öde matsal. Köttbullar, pasta och en hel morot för fibrernas skull. Du tar en tugga av moroten och biter av en tand. Du svär och ringer en tandläkare för att få en akuttid. Men tandsköterskorna strejkar och några tider finns inte att få.

14.30 Du använder eftermiddagsrasten till att åka och besiktiga bilen. Du känner dig nervös för det brukar bli dyrt att åtgärda alla fel. Men det hade du inte behövt vara: Bilprovningen är stängd för besiktningsmännen strejkar.

16.30 Det är svårt att få något gjort på kontoret när alla andra strejkar. Du bestämmer dig för att åka hem och packa för flygresan till kollegorna på Stockholmskontoret. Du hoppas att de har slutat strejka imorgon. På vägen svänger du förbi Systembolaget för att köpa en flaska rött eller två. Där är det stängt på grund av strejk.

19.00 Du åker till flygplatsen. Där visar det sig att ditt flyg är inställt. Både mark- och kabinpersonalen strejkar och de flesta avgångar är inställda eller försenade. Du åker hem igen.

22.00 Du går och lägger dig och hoppas att konflikten är löst tills i morgon. Om inte tänker du också strejka.

Läs också: 3 frågor och svar om strejk

Läs också: Därför strejkar vi så lite

Strejk

Avtal klart på Klarna − men inte med Unionen

Det blir ingen strejk på Klarna. Betaltjänstföretaget väljer nu att teckna kollektivavtal med flera fackförbund − men inte med Unionen.
– Det viktiga är att våra medlemmar får kollektivavtal på sin arbetsplats, säger förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2023, kl 10:43
Avtal och Klarna.
Klarna väljer efter påtryckning att teckna kollektivavtal, men inte med Unionen. Foto: Shutterstock, Simon Rehnström/SvD/TT

Strejken, som skulle brutit ut på Klarna på tisdag, är avblåst. Sent på fredagen accepterade parterna medlarnas bud och facken drog tillbaka de varslade stridsåtgärderna.

Överenskommelsen innebär att Klarna från och med årsskiftet kommer att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Det medför att företaget omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. Men inte Unionen, vars klubb på företaget har varit mest drivande i frågan om att få till kollektivavtal.

Konkret innebär det att Unionenmedlemmarna på Klarna nu kommer att byta till Finansförbundet.

− Det är klart att vi gärna hade sett att Klarna hade tecknat ett avtal där vi hade varit part så medlemmarna hade kunnat vara kvar i Unionen men så här är spelets regler. Men det är inte det avtalsförslag som vi lagt fram, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Unionen: Kollektivavtalet en seger

Trots att Unionen inte får kollektivavtal med Klarna ser man utgången av konflikten som en seger.

Martin Wästfelt. Foto: Jessica Gow/TT.

− Det är absolut en seger eftersom hela striden har handlat om att få till kollektivavtal. Vi har drivit frågan i många år och det är underordnat vilket avtal det handlar om. Det viktiga är att våra medlemmar på Klarna får kollektivavtal på sin arbetsplats. Och det har vi uppnått nu.

− Vi har fått ett starkt stöd för att ta den här fajten, både av medlemmar och från andra förbund. Det känns jättestort att det här är klart. Det är inte ett litet motstånd som vi har brottat ner.

Unionen har jobbat med att få till ett kollektivavtal på Klarna i närmare åtta år. Parterna har suttit vid förhandlingsbordet sedan i våras men för två veckor sedan avslutade Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlingarna eftersom facken ansåg att man inte kom längre. Några dagar senare lade facken ett strejkvarsel. Flera andra fackförbund anslöt och varslade om sympatistrejk.

Hur ser ni på att Klarna väljer bort Unionen?

− En arbetsgivare måste få ha en uppfattning om var de har sin tillhörighet och det finns flera avtal som kan tillämpas på Klarna. Utifrån hur de driver sin verksamhet är det inte fel med bankavtalet. Vi gör inte anspråk på att finnas på det området och då blir detta en naturlig konsekvens.

Att medlemmar måste byta fackförbund förekommer då och då. Tidigare i år bytte till exempel anställda på Forex från Finansförbundet till Unionen.

− Vi har ordnade relationer med Finansförbundet och eftersom de har avtalsrätten kommer våra medlemmar att byta dit. Det är spelets regler, säger Martin Wästfelt.

Klarna: ”Vi kommer dra nytta av avtalet”

Från Klarna, som under de senaste veckorna lyft fram åtskilliga nackdelar med kollektivavtal för bolagets räkning, hörs nu helt andra tongångar.

Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan,” säger Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, i en skriftlig kommentar.