Annons
 • Bland de högre tjänstemännen tror 83 procent helt eller delvis att de ska kunna bestämma när de ska gå i pension. Foto: Teodor Lazarev/Colourbox

Pension: Tjänstemän tror att de kan välja själva

Publicerad 13 maj 2019, kl 13:35

Tjänstemännen tror ofta att de själva kommer att kunna välja när de ska gå i pension. Bland arbetarna är tveksamheten större.

Nästa år inleds en stegvis höjning av åldersgränserna för när man får ta ut den allmänna pensionen. Den lägsta pensionsåldern höjs på sikt från dagens 61 år till 64 år. Den ålder som man har rätt att stanna kvar i arbetet höjs från 67 till 69 år.

Men kommer individen själv ha möjlighet att välja när det är dags för pensionering? Den saken tvivlar många på. Det visar den undersökning av synen på den kommande pensioneringen som AMF låtit Demoskop göra.

Det visade sig att skillnaderna är stora mellan män och kvinnor. 69 procent av männen tror att de kommer att kunna välja själva helt eller delvis när och hur de ska gå i pension. Bland kvinnorna svarar 53 procent samma sak.

Motsvarande skillnader finns även mellan tjänstemän och arbetare. Bland de högre tjänstemännen tror 83 procent helt eller delvis att de ska kunna bestämma tid för pensioneringen på egen hand. Bland de lägre tjänstemännen tror 68 procent samma sak, medan det bland arbetarna är 52 procent.

Till det kan läggas att undersökningen också visar att över hälften av arbetarna har haft fysiska problem på grund av sitt arbete.

– Arbete, hälsa och pension hänger ihop och hälsan ska inte tas för given. Har man ett arbetsliv bakom sig med obekväma arbetsställningar så är risken stor att skador stoppar möjligheten att fortsätta jobba längre upp i åren. Pensionsfrågan är större än diskussionen om åldersgränser, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, i ett pressmeddelande.

AMF har även frågat vilken som anses vara den viktigaste arbetsmiljöåtgärden för att orka längre. Här har de svarande kunnat välja på fem alternativ. Överlägset flest, 65 procent, anser att möjligheten att gå ned i arbetstid de sista åren av yrkeslivet är den viktigaste åtgärden. Möjlighet till utbildning för karriärväxling anser 13 procent är viktigast, medan 7 procent rankar bättre rehabiliteringsstöd vid sjukdom eller arbetsskada högst. Ytterligare 6 procent svarar att tillgången till bra företagshälsovård är viktigast.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Curlingspelare får kollektivavtal

  Topplagen inom svensk curling får bättre villkor. Under veckan tecknade curlingförbundet kollektivavtal med Unionen och Arbetsgivaralliansen.

 • Läs även...

  Här tjänar man mest

  Bor man i Stockholm och jobbar inom finans och försäkring är man vinnare i löneracet. Men även tjänstemän i Uppsala drar upp snittlönerna för riket.

 • Läs även...

  Få frågar om tjänstepensionen

  Fredag den 27 september firas tjänstepensionens dag för nionde året i rad. En ny undersökning visar dock att endast en av tio pratar om förmånen vid anställningsintervjun.

 • Läs även...

  Kvinnor får 6 000 mindre i pension

  Det ojämlika arbetslivet leder till en ojämlik pension. Ett sätt att råda bot på det kan vara att dela lika på pensionspengarna vid en skilsmässa. Men det är en kontroversiell idé.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Unionen: ”Det måste löna sig att jobba"

  Unionen välkomnar höjningen av garantipensionen för dem som har det sämst ekonomiskt. Men höjs inte avsättningen till allmänna pensionen riskerar systemet att förlora legitimitet.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.