Annons
Annons
 • Bland de högre tjänstemännen tror 83 procent helt eller delvis att de ska kunna bestämma när de ska gå i pension. Foto: Teodor Lazarev/Colourbox

Pension: Tjänstemän tror att de kan välja själva

Publicerad 13 maj 2019, kl 13:35

Tjänstemännen tror ofta att de själva kommer att kunna välja när de ska gå i pension. Bland arbetarna är tveksamheten större.

Nästa år inleds en stegvis höjning av åldersgränserna för när man får ta ut den allmänna pensionen. Den lägsta pensionsåldern höjs på sikt från dagens 61 år till 64 år. Den ålder som man har rätt att stanna kvar i arbetet höjs från 67 till 69 år.

Men kommer individen själv ha möjlighet att välja när det är dags för pensionering? Den saken tvivlar många på. Det visar den undersökning av synen på den kommande pensioneringen som AMF låtit Demoskop göra.

Det visade sig att skillnaderna är stora mellan män och kvinnor. 69 procent av männen tror att de kommer att kunna välja själva helt eller delvis när och hur de ska gå i pension. Bland kvinnorna svarar 53 procent samma sak.

Motsvarande skillnader finns även mellan tjänstemän och arbetare. Bland de högre tjänstemännen tror 83 procent helt eller delvis att de ska kunna bestämma tid för pensioneringen på egen hand. Bland de lägre tjänstemännen tror 68 procent samma sak, medan det bland arbetarna är 52 procent.

Till det kan läggas att undersökningen också visar att över hälften av arbetarna har haft fysiska problem på grund av sitt arbete.

– Arbete, hälsa och pension hänger ihop och hälsan ska inte tas för given. Har man ett arbetsliv bakom sig med obekväma arbetsställningar så är risken stor att skador stoppar möjligheten att fortsätta jobba längre upp i åren. Pensionsfrågan är större än diskussionen om åldersgränser, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, i ett pressmeddelande.

AMF har även frågat vilken som anses vara den viktigaste arbetsmiljöåtgärden för att orka längre. Här har de svarande kunnat välja på fem alternativ. Överlägset flest, 65 procent, anser att möjligheten att gå ned i arbetstid de sista åren av yrkeslivet är den viktigaste åtgärden. Möjlighet till utbildning för karriärväxling anser 13 procent är viktigast, medan 7 procent rankar bättre rehabiliteringsstöd vid sjukdom eller arbetsskada högst. Ytterligare 6 procent svarar att tillgången till bra företagshälsovård är viktigast.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.