Annons
 • Bland de högre tjänstemännen tror 83 procent helt eller delvis att de ska kunna bestämma när de ska gå i pension. Foto: Teodor Lazarev/Colourbox

Pension: Tjänstemän tror att de kan välja själva

Publicerad 13 maj 2019, kl 13:35

Tjänstemännen tror ofta att de själva kommer att kunna välja när de ska gå i pension. Bland arbetarna är tveksamheten större.

Nästa år inleds en stegvis höjning av åldersgränserna för när man får ta ut den allmänna pensionen. Den lägsta pensionsåldern höjs på sikt från dagens 61 år till 64 år. Den ålder som man har rätt att stanna kvar i arbetet höjs från 67 till 69 år.

Men kommer individen själv ha möjlighet att välja när det är dags för pensionering? Den saken tvivlar många på. Det visar den undersökning av synen på den kommande pensioneringen som AMF låtit Demoskop göra.

Det visade sig att skillnaderna är stora mellan män och kvinnor. 69 procent av männen tror att de kommer att kunna välja själva helt eller delvis när och hur de ska gå i pension. Bland kvinnorna svarar 53 procent samma sak.

Motsvarande skillnader finns även mellan tjänstemän och arbetare. Bland de högre tjänstemännen tror 83 procent helt eller delvis att de ska kunna bestämma tid för pensioneringen på egen hand. Bland de lägre tjänstemännen tror 68 procent samma sak, medan det bland arbetarna är 52 procent.

Till det kan läggas att undersökningen också visar att över hälften av arbetarna har haft fysiska problem på grund av sitt arbete.

– Arbete, hälsa och pension hänger ihop och hälsan ska inte tas för given. Har man ett arbetsliv bakom sig med obekväma arbetsställningar så är risken stor att skador stoppar möjligheten att fortsätta jobba längre upp i åren. Pensionsfrågan är större än diskussionen om åldersgränser, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, i ett pressmeddelande.

AMF har även frågat vilken som anses vara den viktigaste arbetsmiljöåtgärden för att orka längre. Här har de svarande kunnat välja på fem alternativ. Överlägset flest, 65 procent, anser att möjligheten att gå ned i arbetstid de sista åren av yrkeslivet är den viktigaste åtgärden. Möjlighet till utbildning för karriärväxling anser 13 procent är viktigast, medan 7 procent rankar bättre rehabiliteringsstöd vid sjukdom eller arbetsskada högst. Ytterligare 6 procent svarar att tillgången till bra företagshälsovård är viktigast.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här tjänar man mest

  Bor man i Stockholm och jobbar inom finans och försäkring är man vinnare i löneracet. Men även tjänstemän i Uppsala drar upp snittlönerna för riket.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Unga går ofta miste om tjänstepension

  Många unga känner inte till hur pensionssystemet fungerar. Det gör att de skjuter upp inträdet på arbetsmarknaden, och riskerar att gå miste om viktiga pensionspengar.

 • Läs även...

  Parterna går ihop om pensionsinfo

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv ska bilda ett gemensamt bolag för information om försäkringar och pensioner som tecknas via kollektivavtal. Bolaget ska rikta sig till såväl tjänstemän och arbetare som arbetsgivare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.