• Foto: Claudio Bresciani/TT

PR-branschen kräver jämställda och trygga anställningar

Publicerad 28 november 2017, kl 17:13

Nu har Metoo-rörelsen kommit till PR- och kommunikationsbranschen där över 2 000 kvinnor protesterar mot trakasserier och sexism. Unionen uppmanar medlemmar i branschen att bilda fackklubb och att kräva kollektivavtal.

2 126 kvinnor från reklam-, PR- och kommunikationbranschen har samlats i ett gemensamt upprop under #sistabriefen mot sexism och trakasserier inom branschen. Förutom namnlistan finns också anonyma vittnesmål som beskriver arbetsplatser som allt annat än trygga där en sexistisk jargong, övergrepp och trakasserier ofta förekommer och särskilt bland unga kvinnor i början av sina karriärer.

I uppropet har kvinnorna också skrivit en brief, en uppdragsbeskrivning, som förklarar problemen och hur de ska lösas, som gått ut till arbetsgivare, chefer, kunder och utbildningsanordnare inom branschen.

Det är många som drömmer om att arbeta med PR och kommunikation, konkurrensen om jobben är ofta hög. Samtidigt är det en bransch där det är vanligt med otrygga anställningsvillkor och där många arbetsplatser saknar kollektivavtal samt fackliga representanter som anställda kan vända sig till när problem uppstår på jobbet.

Läs mer: Ovanlig klubb på PR-byrå

Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, menar att sexism är ett samhällsproblem som vi måste ta på allvar.

– Trakasserier och sexism är inget specifikt branschproblem, det förekommer överallt. Men på arbetsplatser där vi har otrygga anställning är det svårare att säga ifrån och då är risken större att man tiger, säger Marina Åman.

Hur kan Unionen stötta medlemmar som blivit utsatta?
– Bilda fackklubb och kräv kollektivavtal. Men annars vill jag ge rådet att skriva ner allt du blir utsatt för, särskilt om du blir utsatt återkommande och av samma person. Vi behöver ofta någon form av dokumentation för att driva ärendet.

Metoo- rörelsen har dragit igång något stort och kraftfullt som kommer att leda till förändring, ingen arbetsplats eller bransch, kan gå oberörd ur det här. Det är Marina Åman övertygad om.

– Alla behöver vi ta ett gemensamt ansvar, både på individ och organisationsnivå. Jag hoppas att det här är slutet på tystnadkulturer och att den här typen av beteende aldrig mer accepteras. Alla vittnesmål vi nu tar del av visar ett problem som existerar. Nu tror jag att det är dags att visa på lösningen.

Hur ser den ut?
– Att vi ska jobba med strukturer och attityder och vara jättetydliga med att sexuella trakasserier och jargonger aldrig någonsin ska vara okej.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.