Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Provisionslön? Se upp med semestertillägget!

Löntagare blir svindlade på miljoner varje år för att de inte har koll på sina rättigheter. Särskilt anställda med provisionslön bör se till att inte bli blåsta på semestertillägget.
Johanna Rovira Publicerad 1 juni 2018, kl 10:51
Shutterstock
Många får för lite semesterersättning. Shutterstock

En stor andel av Unionens ärenden handlar om felaktigt semestertillägg, alltså den del utöver din vanliga lön som du enligt lag har rätt till under semestern. Många arbetsgivare tycks ha svårt att hålla rätt på vad som gäller, det finns till och med misstankar om att vissa arbetsgivare medvetet låter bli att betala ut semestertillägget.

Störst risk att få för lite semesterpengar löper medlemmar med rörlig lön

– Löntagare blir varje år svindlade på miljoner för att de inte har koll på sina rättigheter. Jag har både stött på arbetsgivare som betalar för lite av ren okunskap och arbetsgivare som gör det av oförblommerad girighet, säger Thomas Fahrenholz, ombudsman i Uppsala, som varje år upptäcker en handfull fall där semesterpengen varit för låg.

Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen, misstänker att undanhållande av semesterersättning kan vara satt i system av vissa arbetsgivare.

– Företag som säljer IT-lönesystem anpassar dessa efter kundens önskemål. Samma system programmeras så att det räknar ut olika ersättningar. Jag skulle vilja påstå att det är avsiktligt och systematiskt om man anpassar systemet så, säger hon.

Störst risk att få för lite semesterslantar löper medlemmar med rörlig lön. Ersättning ska räknas på hela lönen, alltså både den fasta och den rörliga delen. Men ofta får de anställda bara ut en summa som baserats på den fasta lönen, vilket kan göra att de inte anser sig ha råd att ta ut semester.

– Säljare är en av Unionens största yrkesgrupper, väldigt många har rörlig lön och litar fullständigt på att de får rätt semesterlön. Få har full koll på semesterlagen, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

Strax före jul gjorde Unionens centrala ombudsmän en insats mot ett företag där en medlem med rörlig lön fått för lite semestertillägg. Förbundet misstänkte att det fanns fler på företaget som fått fel ersättning och ringde runt till samtliga medlemmar. Nu har förbundet förlikats med företaget, som driver olika köpcentrum, om en halv miljon för ett 70-tal medlemmars räkning.

– För varje anställd kanske det bara rör sig om 6 000–7 000 kronor, men sammanlagt blir det mycket pengar och företaget har håvat in storkovan på att inte betala ut semestertillägg på de rörliga delarna, säger Gunilla Krieg.

– Men vi har också haft ärenden där anställda fått ut sexsiffriga belopp på ett bräde.

Medlemmarna kan dock rent lagligt bara kräva semestertillägg för de senaste två semesteråren, eftersom preskriptionstiden är kort. Gunilla Krieg anser dock inte att en arbetsgivare som av misstag betalat ut för lite i semesterlön ska bry sig om preskriptionstider.

– Ingångna avtal ska ju hållas. Arbetsgivare som vill göra rätt för sig bör betala ut vad de faktiskt är skyldiga!

Läs också: Nekades få ut provision - tog strid mot arbetsgivaren

Läs också: Har du koll på semestern?

 

6 SÄTT ATT SÄKRA DIN RÄTT

  1. Spara alla anställnings- och provisionsavtal – de är lika viktiga att förvara i bostaden som ett hyreskontrakt.
  2. Spara och kolla alla lönebesked. Speciellt viktiga är lönebeskeden som kommer före eller efter semestern. Det händer att dagar försvinner.
  3. Har du kollektivavtal ska du ha din lön + 0,8 procent per semesterdag (gäller nästan alla Unionens kollektivavtal) i semestertillägg. På Unionens hemsida kan du räkna ut hur stor din sammanlagda semesterlön ska vara oavsett om du har kollektivavtal eller inte.
  4. Har du en rörlig lönedel beräknas semestertillägget på den delen så här: hela årets rörliga lön x 0,5 x antal semesterdagar. På den fasta delen räknas semestertillägget som i punkt 3.
  5. Du får bara semestertillägg på prestationslön och bonus kopplat till individuell prestation. Du har ingen rätt att få semestertillägg på vinstdelningsbonus.
  6. Eftersom det faktiskt är ett avtalsbrott att betala ut för lite i semesterlön kan facket kräva skadestånd av arbetsgivaren.
Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.