Annons
Annons
 • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och regeringen ger Arbetsmiljöverket två nya uppdrag kopplat till coronapandemins effekter på arbetsmiljön. Foto: Jessica Gow / TT

Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

Publicerad 25 september 2020, kl 10:52

Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

När covid-19 spreds i samhället under våren togs en rad beslut i den akuta fasen. Regeringen tog bort karensavdraget, tog över sjuklöneansvaret från arbetsgivarna och skippade kravet på läkarintyg för den som är sjuk i mer än 21 dagar.

Läs mer: Slopat krav på läkarintyg

Men när Folkhälsomyndigheten höll presskonferens under torsdagen stod det klart att faran inte är över och att rekommendationerna kring hemarbete och resor står fast. Det innebär också att anställda och arbetsgivare kommer att ha en förändrad arbetsmiljö för en lång tid framöver. Med den bakgrunden har regeringen gett Arbetsmiljöverket två uppdrag.

­– Arbetslivet ska inte medföra att människor slås ut i förtid på grund av dålig arbetsmiljö, varken fysiskt eller psykosocialt. Ytterst handlar det om att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, under en presskonferens på fredagsmorgonen.

Det första uppdraget handlar om att höja kunskapen hos arbetsgivare om vilka risker i arbetsmiljön som finns, till följd av pandemin.

Läs mer: Svagare skydd vid hemarbete

– Det kan till exempel handla om hög arbetsbelastning, ökad oro bland anställda, omställningen till hemarbete eller pressade förhållanden. Många anställda ser fördelar med hemmajobb, så som flexibilitet och frihet. Samtidigt kan det innebära isolering, ensamhet och en arbetsdag som inte tar slut. Det här skapar också stora utmaningar för ledarskapet, sade Eva Nordmark.

Arbetsmiljöverket kommer att satsa på särskilda informationsinsatser till arbetsgivare, med fokus främst på arbetstagare som arbetar i hemmet och vård- och omsorgspersonal.

Det andra uppdraget är ett förlängt snabbspår för personlig skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket fick redan i april uppdraget att säkerställa skyddsutrustning för samhällsviktiga yrkesgrupper. Det innebar att man kunde ge tillstånd för produkter som ännu inte blivit CE-märkta, alltså att den uppfyller EU:s hälso-, säkerhets- och miljökrav.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  Hur vet jag att kollegan dricker för mycket?

  Andelen samtal till Alna, experter på skadligt bruk i arbetslivet, ökade med 30 procent under coronavåren. Alna misstänker att samtalen kommer fortsätta stiga under hösten på grund av ökat hemarbete.

 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Debatt: Arbetsgivaren borde stå för kultursatsning

  I dessa coronatider behövs kulturen mer än någonsin. Därför ska ett kulturellt ”överlevnadskit” betalt av arbetsgivaren tas fram. Det föreslår Maria Nilsson, Unionens klubbordförande på Systembolaget.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Sämre arbetsmiljö på bilbesiktningen efter avreglering

  Större tillgänglighet och valfrihet för kunden. Men ensamt och utsatt för bilbesiktningsteknikern. Att avreglera Bilprovningen har gett en del grus i maskineriet.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

 • Läs även...

  Konstförening på jobbet på väg att dö ut

  Snart kommer konstföreningarna på landets arbetsplatser dö ut. Det befarar organisationen Sveriges Konstföreningar som kräver en lagändring av förmånsbeskattning på vinster i konstlotterier.