Regeringen vill höja taket i a-kassan

Publicerad 10 oktober 2014, kl 15:30

Regeringen lägger tillsammans med Vänsterpartiet ett förslag om att höja taket i a-kassan med 230 kronor per dag. Däremot tänker man inte, som tidigare sagts, låta ersättningen ligga på 80 procent under hela arbetslöshetsperioden.

Arbetsmarknadsdepartementen kommer i dag att föreslå en förändring i lagen om arbeteslöshetsförsäkring så att taket i a-kassan blir 910 kronor per dag de första hundra dagarna. Därefter sjunker ersättningen till 760 kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Centralorganisationen TCO har länge arbetat för ett högre tak och hade önskat att nivån hamnat på 25 700 kronor.  Men TCO anser att det nya taket på crika 25 000 är ett bra första steg.

- Vi tycker det är bra att det blev en rejäl höjning, sedan vill vi att nivån ska upp ännu mer och indexregleras, säger Samuel Engblom, ny samhällspolitisk chef på TCO.

- Nu blir det betydligt fler som kommer att kunna få 80 procent av sin inkomst.

Förra veckan enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att ersättningen ska ligga på 80 procent under hela arbetslöshetsperioden, men nu annonserar man en avtrappning – ett besked TCO också välkomnar

- Vi tycker det ska vara en avtrappning, vi vet att det har effekt på hur man söker jobb, säger Samuel Engblom.

Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för nästa år och föreslås träda i kraft 1 juli 2015.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.