Annons
Annons
 • Scania säljer fler lastbilar än någonsin - och de anställdas bonussystem ger utdelning. Foto: Scania

Rekordbonus på Scania

Publicerad 21 mars 2018, kl 12:33

Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

Aldrig tidigare har man haft så mycket att göra på Scania som nu. I fjol beställdes fler än 100 000 lastbilar och vinsten landade på tolv miljarder kronor före skatt, en fördubbling jämfört med året innan.

– Det är klart att det är bra att företaget går bra. Folk är väldigt nöjda och glada. Senaste dippen vi hade var 2008 och inte ens då gick vi på minus, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

För tre år sedan gjordes bonussystemet om. Enligt Mari Carlquist blev kopplingen starkare till företagets vinst.

– Det blev tydligare och lättare att förstå. Nu fungerar det som en trappa som hänger ihop med resultatet.

Det är också orsaken till att de anställda i år får en rekordbonus, 36 160 kronor per person. Det är en ökning med cirka 7 000 kronor jämfört med året innan, som även det var ett rekord.

– Det är mer än en månadslön för de flesta av våra medlemmar. Men vinstdelningssystemet är helt fristående från lönen. Det är ju en engångssumma som kan vara stor eller liten beroende på hur det går för företaget.

Kravet för att få hel bonus är att man jobbade minst 60 procent under fjolåret. Pengarna läggs in i en stiftelse och får plockas ut först efter tre år. Som mest kan systemet ge 54 000 kronor per person. Systemet omfattar samtliga Scanias cirka
19 000 anställda i Sverige, med undantag av den högsta ledningen som har ett eget bonussystem.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

 • Läs även...

  Miljonregn över anställda när facket avstår arvode

  De anställda på Scania har helt oväntat blivit nära tre miljoner kronor rikare. Det sedan de fackliga företrädarna avstått från ett styrelsearvode, till förmån för Scanias personalstiftelse. En inrättning som länge varit vilande, men som nu får nytt liv.

 • Läs även...

  Scania erbjuder anställda avgångspension

  Scania ska minska personalstyrkan med 1 000 tjänstemän i Sverige. För att lyckas kommer bolaget nu med ett erbjudande om avgångspension. Unionenklubben är nöjd med innehållet och att det bygger på frivillighet.

 • Läs även...

  Miljardutdelning trots statligt krisstöd

  Fordonsindustrin har permitterat tusentals till följd av corona. Samtidigt föreslår AB Volvos styrelse att miljarder delas ut till aktieägarna. Provocerande och oanständigt tycker representanter för regeringspartierna. Och på Scania får de anställda rekordbonus.

 • Läs även...

  Ökad jakt på kriminella i arbetslivet

  Åtta myndigheter ska öka takten i att jaga fuskare och skurkar på arbetsmarknaden. Det blir fler gemensamma kontroller och informationskampanjer för att spåra, stoppa och förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.