Annons
 • Scania säljer fler lastbilar än någonsin - och de anställdas bonussystem ger utdelning. Foto: Scania

Rekordbonus på Scania

Publicerad 21 mars 2018, kl 12:33

Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

Aldrig tidigare har man haft så mycket att göra på Scania som nu. I fjol beställdes fler än 100 000 lastbilar och vinsten landade på tolv miljarder kronor före skatt, en fördubbling jämfört med året innan.

– Det är klart att det är bra att företaget går bra. Folk är väldigt nöjda och glada. Senaste dippen vi hade var 2008 och inte ens då gick vi på minus, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

För tre år sedan gjordes bonussystemet om. Enligt Mari Carlquist blev kopplingen starkare till företagets vinst.

– Det blev tydligare och lättare att förstå. Nu fungerar det som en trappa som hänger ihop med resultatet.

Det är också orsaken till att de anställda i år får en rekordbonus, 36 160 kronor per person. Det är en ökning med cirka 7 000 kronor jämfört med året innan, som även det var ett rekord.

– Det är mer än en månadslön för de flesta av våra medlemmar. Men vinstdelningssystemet är helt fristående från lönen. Det är ju en engångssumma som kan vara stor eller liten beroende på hur det går för företaget.

Kravet för att få hel bonus är att man jobbade minst 60 procent under fjolåret. Pengarna läggs in i en stiftelse och får plockas ut först efter tre år. Som mest kan systemet ge 54 000 kronor per person. Systemet omfattar samtliga Scanias cirka
19 000 anställda i Sverige, med undantag av den högsta ledningen som har ett eget bonussystem.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Här får anställda lön för vård av anhörig

  Nu har anställda på Microsoft fått en ny förmån: att vara hemma för vård av en närstående som är allvarligt sjuk. Totalt rör det sig om som mest fyra veckor per år med full lön.

 • Läs även...

  Här är företagen som betalar bäst

  Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Usla villkor på spanska ambassaden

  Personalen vid spanska ambassadens olika avdelningar i Sverige har inte fått löneökning på tio år. En del av dem får inte tjänstepension och Unionen stämmer årligen ambassaden för uteblivna semestertillägg.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.