Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Rekordbonus på Scania

Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 mars 2018, kl 12:33
Scania
Scania säljer fler lastbilar än någonsin - och de anställdas bonussystem ger utdelning. Scania

Aldrig tidigare har man haft så mycket att göra på Scania som nu. I fjol beställdes fler än 100 000 lastbilar och vinsten landade på tolv miljarder kronor före skatt, en fördubbling jämfört med året innan.

– Det är klart att det är bra att företaget går bra. Folk är väldigt nöjda och glada. Senaste dippen vi hade var 2008 och inte ens då gick vi på minus, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

För tre år sedan gjordes bonussystemet om. Enligt Mari Carlquist blev kopplingen starkare till företagets vinst.

– Det blev tydligare och lättare att förstå. Nu fungerar det som en trappa som hänger ihop med resultatet.

Det är också orsaken till att de anställda i år får en rekordbonus, 36 160 kronor per person. Det är en ökning med cirka 7 000 kronor jämfört med året innan, som även det var ett rekord.

– Det är mer än en månadslön för de flesta av våra medlemmar. Men vinstdelningssystemet är helt fristående från lönen. Det är ju en engångssumma som kan vara stor eller liten beroende på hur det går för företaget.

Kravet för att få hel bonus är att man jobbade minst 60 procent under fjolåret. Pengarna läggs in i en stiftelse och får plockas ut först efter tre år. Som mest kan systemet ge 54 000 kronor per person. Systemet omfattar samtliga Scanias cirka
19 000 anställda i Sverige, med undantag av den högsta ledningen som har ett eget bonussystem.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.