Annons
Annons
 • Smittbärarpenning betalas ut till den som kan jobba, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra. Foto: Christine Olsson / TT, AP Photo

Rekordmånga ansökningar om smittbärarpenning

Publicerad 8 juni 2020, kl 12:00

Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

Om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst, så har du möjlighet att ansöka om smittbärarpenning. Ungefär 400 personer får årligen den ersättningen från Försäkringskassan, majoriteten för Salmonella. När regeringen i början av året beslutade att coronaviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom och man därmed har möjlighet att ansöka om ersättningen, ansökte lika många i april, som under hela 2019. Vecka 14 slog ansökningarna i höjden och låg på 470 stycken, jämfört med åtta året innan, visar siffror från Försäkringskassan.

Läs mer: Då har du rätt till smittbärarpenning

Med anledning av coronaviruset och för att minska smittspridningen slopades också karensavdraget i mitten av mars, genom att staten betalar ut ersättning för första dagen du är hemma från jobbet. Du måste dock ansöka om ersättningen hos Försäkringskassan och det var det en hel del som gjorde. I mitten av april ansökte 225 702 personer om att få ersättning för karensavdraget. Ansökningarna ökade sedan veckan efter, för att sedan stadigt minska.

Läs mer: Slopad karensdag till följd av corona

Även föräldrar har varit hemma från jobbet i ovanligt stor skala i år jämfört med 2019. Februari brukar kallas vabruari då influensor och kräksjuka invaderar förskolor och arbetsplatser. Och det var många som vabbade i februari, men ännu fler ansökte om ersättning för mars och april, då Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationerna att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.

Allra flest vabdagar hade föräldrarna i storstadsregionerna Stockholm, västra Götaland och Skåne. 

 

Karensavdrag

 • Från och med tisdag den 7 april kan du som är anställd eller egenföretagare ansöka om ersättning för karens när du varit sjuk. Regeringens beslut gäller retroaktivt från den 11 mars. Det innebär att du kan ansöka i efterhand om ersättning för karens från då och framåt.
 • Om du är anställd sjukanmäler du dig som vanligt till din arbetsgivare, som betalar ut sjuklön till dig de första 14 dagarna. Arbetsgivaren gör karensavdraget som vanligt. Du ansöker sedan i efterhand om ersättning för karensen på Försäkringskassan.
 • Om du är egenföretagare ansöker du om ersättning för karensen och kan få ersättning för de första 14 dagarna i sjukperioden, oavsett vilken karenstid du har.
 • Anställda med sjuklön ersätts med ett schablonbelopp på 700 kr före skatt. Egenföretagare ersätts med ett schablonbelopp på 804 kr före skatt per dag.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart kan du vabba om skolan stänger

  Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

 • Läs även...

  Mildare regler för sjukpenning

  En inställd operation på grund av coronautbrottet ska inte leda till indragen sjukpenning. Det är Försäkringskassan och regeringen överens om. Bra, men inte tillräckligt anser Unionen.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

 • Läs även...

  Låg kunskap om föräldrapenning

  Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport.