Annons
Annons
 • Foto: Henrik Montgomery / TT

Rekordmånga tar ut pension på kort tid

Publicerad 12 mars 2019, kl 14:12

Allt mer tjänstepension tas ut i snabb takt. Det visar ny statistik från AMF, som varnar för utvecklingen.
– Det kan få långgående konsekvenser, både för individer och samhället, säger trygghetsekonom Dan Adolphson Björck.

I en ny pensionsrapport som AMF presenterade under tisdagen ingår statistik som visar hur mycket av det tjänstepensionskapital som bolaget förvaltar som tas ut tidsbegränsat eller livsvarigt. Enligt statistiken har den andel av tjänstepensionen som tas ut på kort tid fortsatt öka och är nu rekordhög.

Under 2018 togs 58 procenten av kapitalet ut tidsbestämd, vilket är en ökning med sju procentenheter jämfört med föregående år.

Bland privatanställda tjänstemän, med tjänstepensionen ITP1/ITPK, valde 60 procent av tjänstepensionen ut tidsbegränsat förra året, vilket är en ökning med två procentenheter sedan 2017.

– Men när det gäller just privatanställda tjänstemän sitter vi på AMF inte på den förmånsbestämda ITP:n som finns hos tjänstepensionsbolaget Alecta. Det betyder att vi bara kan uttrycka oss om den del som finns sparat hos oss, förtydligare Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på pensionsbolaget.

AMF konstaterar också att kvinnor generellt tar ut sin tjänstepension i snabbare takt än män, sannolikt beror det på att de generellt har en lägre pension. Enligt statistiken är den genomsnittliga uttagstiden bland alla kunder som väljer bort en livsvarig utbetalning nu åtta år och en månad, vilket beror på att fler nu väljer att få sin tjänstepension utbetald i tio i stället för fem år.

Det kan jämföras med att den som går i pension i dag i snitt lever drygt 20 år efter pensioneringen, samtidigt som medellivslängden blir allt högre, påpekar AMF.

Att ta ut hela sin tjänstepension på några få år leder till ett stort inkomstbortfall när man ska klara sig på enbart allmän pension och eventuellt privata besparingar.

Det kan få långgående konsekvenser också för samhället, eftersom det exempelvis kan leda till ökade kostnader om fler inte har råd att betala egenavgifter för sjukvård och äldreomsorg, säger Dan Adolphson Björck.

De främsta anledningarna till att AMF:s kunder väljer en snabb utbetalningstakt är att man vill ha pengarna när man är pigg och frisk, att man vill placera pengarna själv samt att man vill ha högre inkomst. På senare tid finns ett ytterligare skäl i och med den politiska osäkerhet som råder om ändrade uttagsregler.

Rådet till alla som ska välja mellan ett tidsbestämd eller livsvarig utbetalning av tjänstepensionen är att gå in på Min pension för att göra en pensionsprognos och jämföra olika alternativ. Då får man en bild av hur ens inkomst ser ut i dag, om några år och livet ut.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Pensionstvist: Fujitsu krävs på 1,8 miljoner

  Två anställda på Fujitsu fick under tio års tid för lite tjänstepension inbetald. Sammanlagt rör det sig om 1,8 miljoner kronor, hävdar Unionen som stämt företaget.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

  Om du har en månadslön på knappt 42 000 kronor och går ned på halvtid från 61 års ålder kan din tjänstepension minska mindre än du tror. I detta fall med 360 kronor i månaden.