Annons
Annons

"Risk för stort fokus på LO"

Publicerad 3 oktober 2014, kl 14:43

Tjänstemännens villkor riskerar att hamna i skymundan under den nya regeringen. Det är en av Unionens farhågor efter att statsminister Stefan Löfven presenterat landets nya statsråd. I övrigt välkomnar Unionens ordförande Cecilia Fahlberg den nya regeringen och i synnerhet utnämningarna av Annika Strandhäll och Ylva Johansson.

Vilka förhoppningar har ni på den nya regeringen?
– Till att börja med så är det skönt att valet är över och att man börjar formera sig. Våra förhoppningar kring kompetensutveckling är att den nya regeringen förstår att det finns en hög andel tjänstemän med kvalificerade arbeten, och att man inte bortser, utan tar vidare, det arbete vi gjorde tillsammans med den förra regeringen.

Vilka förändringar kommer vi få se inom arbetsmarknadsområdet med Ylva Johansson vid rodret?
– Det är svårt att bedöma i nuläget, man har gått ut med en hel del förändringar som att slopa Fas 3 men vi vet att med det besvärliga parlamentariska läget gäller det att samordna med Allianspartierna.

– Ylva Johansson är en person som jag har träffat många gånger, hon är en duktig, kunnig och erfaren minister, det kommer att bli väldigt bra. Vi kommer att ha mycket kontakt framöver och det ser jag fram emot.

Hyser nu några farhågor?
– Ja, det första handlar om det svaga parlamentariska läget. Det är otroligt viktigt att vi får stabilitet och långsiktighet, alla vet att osäkerhet hämmar tillväxten, där har vi en oro.

– Det andra är att debatten har mycket fokus på arbetstagare i traditionella LO-yrken, att man inte ser den växande gruppen tjänstemän. Det är viktigt att man adresserar tjänstemän på ett tydligare sätt än vad som varit fallet under valrörelsen. Jag har stor tilltro till Stefan Löfven, han vet hur arbetsmarknaden ser ut och vi har jobbat nära varandra tidigare.  I regeringsförklaringen lyfte Stefan Löfven både stress och psykosociala arbetsmiljöproblem, frågor som vi i Unionen driver.

Både Annika Strandhäll och Stefan Löfven kommer från fackföreningsvärlden.
– Det är roligt att Visions Annika Strandhäll fick ett enormt tungt och viktigt uppdrag, det var en av skrällarna. Hon är en väldigt kompetent kvinna som har förståelse för tjänstemannarörelsen. Stefan Löfven känner jag också väl, han är en empatisk och sympatisk person, en slitvarg utan dess like som har stor vana av samarbete.

Ger regeringens sammansättning förutsättningar att få gehör för Unionens hjärtefrågor?
– Det har jag lite svårt att bedöma, jag har träffat vissa mer än andra. Det är kul att det är ett gäng på plats.  För den förra regeringen tog det lång tid innan de förstod, accepterade och till slut applåderade partsmodellen. Vi arbetade upp ett gott samarbete, i synnerhet under den senaste mandatperioden. Nu kommer vi att ha en betydligt kortare startsträcka, men det gäller att se upp med att man med parterna sätter likhetstecken med LO, där vill vi se att man adresserar tjänstemännen tydligt.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.