Annons
 • Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så blir jobbpolitiken

Publicerad 18 januari 2019, kl 10:32

Uppgörelsen mellan de fyra partierna – Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – som ligger till grund för fredagens val av Stefan Löfven till statsminister innehåller ett antal punkter som rör arbetsmarknaden.

Bland de punkter som handlar om jobben återfinns naturligtvis förändringen av arbetsrätten. I överenskommelsen heter det att den ”moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad”.

I lagen om anställningsskydd, las, ska det införas utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som utarbetar lagändringen ska också lägga förslag som innebär lägre kostnader, särskilt för mindre företag, vid uppsägningar. Samtidigt ska utredningen föreslå hur arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling stärks.

Läs mer: "Kollektivavtal är inte vänster"

Men det är inte givet att utredningens förslag också blir regeringens. Kommer parterna på arbetsmarknaden överens om hur las ska ändras ska i stället regeringen lägga ett förslag i linje med detta.

Ytterligare en punkt i överenskommelsen är att Arbetsförmedlingen ska reformeras. Framöver ska Arbetsförmedlingen fokusera på myndighetsansvar i form av kontroll, arbetsmarknadspolitiska bedömningar, digital infrastruktur samt statistik och analys.

Så kallade etableringsjobb i enlighet med parternas förslag införs. Det innebär jobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa. Avsikten är att minska tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden. I överenskommelsen utvidgas etableringsjobben även till att omfatta företag utan kollektivavtal och bemanningsföretag.

Läs mer: Trots jobbreform - fortsatta krav på sänkta löner

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras. Detta i enlighet med en ”flexicurity-modell”, heter det i överenskommelsen. Flexicurity innebär en kombination av ökade möjligheter för arbetsgivaren att säga upp och anställa, och högre ersättningar för arbetssökande.

Också problemet med utvisningar av arbetskraft med speciell kompetens tas upp i överenskommelsen. Avsikten är att ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag införs.

Dessutom införs något som kallas utvecklingstid i upp till ett år för kompetensutveckling.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

 • Läs även...

  Nordmark positiv till att AF reformeras

  Taket i a-kassan behöver höjas – på sikt. Men i dag saknas politiskt stöd för det i riksdagen. Det menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som dessutom tycker att det är bra att Arbetsförmedlingens uppdrag görs om.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.