Annons
Annons
 • Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så blir jobbpolitiken

Publicerad 18 januari 2019, kl 10:32

Uppgörelsen mellan de fyra partierna – Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – som ligger till grund för fredagens val av Stefan Löfven till statsminister innehåller ett antal punkter som rör arbetsmarknaden.

Bland de punkter som handlar om jobben återfinns naturligtvis förändringen av arbetsrätten. I överenskommelsen heter det att den ”moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad”.

I lagen om anställningsskydd, las, ska det införas utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som utarbetar lagändringen ska också lägga förslag som innebär lägre kostnader, särskilt för mindre företag, vid uppsägningar. Samtidigt ska utredningen föreslå hur arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling stärks.

Läs mer: "Kollektivavtal är inte vänster"

Men det är inte givet att utredningens förslag också blir regeringens. Kommer parterna på arbetsmarknaden överens om hur las ska ändras ska i stället regeringen lägga ett förslag i linje med detta.

Ytterligare en punkt i överenskommelsen är att Arbetsförmedlingen ska reformeras. Framöver ska Arbetsförmedlingen fokusera på myndighetsansvar i form av kontroll, arbetsmarknadspolitiska bedömningar, digital infrastruktur samt statistik och analys.

Så kallade etableringsjobb i enlighet med parternas förslag införs. Det innebär jobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa. Avsikten är att minska tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden. I överenskommelsen utvidgas etableringsjobben även till att omfatta företag utan kollektivavtal och bemanningsföretag.

Läs mer: Trots jobbreform - fortsatta krav på sänkta löner

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras. Detta i enlighet med en ”flexicurity-modell”, heter det i överenskommelsen. Flexicurity innebär en kombination av ökade möjligheter för arbetsgivaren att säga upp och anställa, och högre ersättningar för arbetssökande.

Också problemet med utvisningar av arbetskraft med speciell kompetens tas upp i överenskommelsen. Avsikten är att ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag införs.

Dessutom införs något som kallas utvecklingstid i upp till ett år för kompetensutveckling.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nytt avtal ändrar kraven vid arbetssjukdom

  Förutom mer pengar i fickan för de anställda fick facken inom industrin även igenom en del anpassningar i Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada. Bland annat slopas kravet att den anställda själv ska bevisa att det är arbetsgivaren som vållat en arbetssjukdom.

 • Läs även...

  ”S ser inte LO som en del av den svenska modellen”

  Den omtvistade las-utredningen förpassas tillbaka till garderoben. Men nya utredningar väntar när regeringen i stället väljer att luta sig emot överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, tror arbetsrättsexperten Mats Glavå.

 • Läs även...

  Nej från LO till las-uppgörelse

  Las-förhandlingarna misslyckades ännu en gång efter att LO sagt nej till slutbudet.
  – Det innehöll en del som var bra, men alldeles för många skulle stå utan anställningsskydd, sa Susanna Gideonsson, ordförande för LO, på en presskonferens.
  PTK var dock nöjda med förslaget.

 • Läs även...

  "En tydlig uppvisning av svenska modellen"

  Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

 • Läs även...

  "Las-förslaget kan få viss betydelse"

  PTK och Svenskt Näringsliv sa ja. LO sa nej. Men till vad? Parterna håller på las-förslaget men visst innehåll har ändå sipprat ut. Och delar kommer kanske att lyftas in i en framtida lag om anställningsskydd, tippar en arbetsrättsexpert.

 • Läs även...

  Las-förhandlingarna återupptas

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv återupptar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, i morgon torsdag. Det meddelar parterna i ett pressmeddelande.