• Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så blir jobbpolitiken

Publicerad 18 januari 2019, kl 10:32

Uppgörelsen mellan de fyra partierna – Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – som ligger till grund för fredagens val av Stefan Löfven till statsminister innehåller ett antal punkter som rör arbetsmarknaden.

Bland de punkter som handlar om jobben återfinns naturligtvis förändringen av arbetsrätten. I överenskommelsen heter det att den ”moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad”.

I lagen om anställningsskydd, las, ska det införas utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som utarbetar lagändringen ska också lägga förslag som innebär lägre kostnader, särskilt för mindre företag, vid uppsägningar. Samtidigt ska utredningen föreslå hur arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling stärks.

Läs mer: "Kollektivavtal är inte vänster"

Men det är inte givet att utredningens förslag också blir regeringens. Kommer parterna på arbetsmarknaden överens om hur las ska ändras ska i stället regeringen lägga ett förslag i linje med detta.

Ytterligare en punkt i överenskommelsen är att Arbetsförmedlingen ska reformeras. Framöver ska Arbetsförmedlingen fokusera på myndighetsansvar i form av kontroll, arbetsmarknadspolitiska bedömningar, digital infrastruktur samt statistik och analys.

Så kallade etableringsjobb i enlighet med parternas förslag införs. Det innebär jobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa. Avsikten är att minska tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden. I överenskommelsen utvidgas etableringsjobben även till att omfatta företag utan kollektivavtal och bemanningsföretag.

Läs mer: Trots jobbreform - fortsatta krav på sänkta löner

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras. Detta i enlighet med en ”flexicurity-modell”, heter det i överenskommelsen. Flexicurity innebär en kombination av ökade möjligheter för arbetsgivaren att säga upp och anställa, och högre ersättningar för arbetssökande.

Också problemet med utvisningar av arbetskraft med speciell kompetens tas upp i överenskommelsen. Avsikten är att ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag införs.

Dessutom införs något som kallas utvecklingstid i upp till ett år för kompetensutveckling.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Las: Det förhandlar parterna om

  Slopa anställningsformen allmän visstid och tillåt undantag i turordningsreglerna baserat på antalet uppsagda. Det är två frågor som arbetsgrupperna i las-förhandlingarna mellan fack och arbetsgivarna tittar på.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Konflikt om kontor ledde till avsked

  Att äga en del av det företag man jobbar på betyder inte att man sitter säkert som anställd. En Unionenmedlem som också var delägare och styrelsemedlem, blev avskedad av sin medgrundare under en bitter konflikt.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Begärde lön – fick sparken

  När kvinnan krävde att få ut sin lön fick hon sluta på dagen. I förhandlingen med Unionen hävdade cateringfirman plötsligt att kvinnan aldrig varit anställd. Nu har förbundet stämt bolaget och kräver 75 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Juridikföretag bröt mot lagen

  Företaget som håller kurser i juridik bröt mot reglerna i lagen om anställningsskydd och stäms nu på sammanlagt 50 000 kronor av Unionen.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.