Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Så går du i pension

Ska man säga upp sig? Vem ser till att pensionspengarna kommer in på kontot? När kan man sluta? Det är bra att förbereda sig innan man checkar ut från jobbet för gott. Inte bara vad gäller det rent ekonomiska.
Niklas Hallstedt Publicerad 19 januari 2018, kl 12:16
Claudio Bresciani/TT
Hur går man egentligen i pension? Claudio Bresciani/TT

Har jag råd att gå i pension?

Gör en pensionsprognos. Gå in på minpension.se och få en uppskattning av hur mycket du kommer att få ut. Här finns samlat både den allmänna pensionen, tjänstepensionen, som din arbetsgivare har betalat och de privata pensionsförsäkringar du själv kan ha haft.

Behovet av pengar är individuellt. Fundera på vilken typ av liv du vill leva och gör en budget för hur mycket du kommer att behöva. Vill du gå i pension tidigt har du extra stor anledning att undersöka saken eftersom du då kommer att få ännu mindre pengar att röra dig med.

Kan jag vara pensionär på deltid?

Bestäm om du vill sluta helt eller bara delvis. Du kanske kan börja med att gå ned i arbetstid.

De flesta av Unionens avtal innehåller en överenskommelse om så kallad flexpension. Det ger en möjlighet att trappa ned arbetstiden från den månad du fyller 60 eller 62 år beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av. Hur mycket du kan gå ned i tid får du komma överens om med din arbetsgivare. Senast sex månader innan du vill gå ned i arbetstid ska du lämna in en skriftlig ansökan till din arbetsgivare. Arbetsgivaren har visserligen möjlighet att säga nej - men bara om förändringen skulle innebära betydande störningar för verksamheten.

Kan jag sluta när jag vill?

För att fatta beslut om när du ska gå i pension är det viktigt att känna till de bestämmelser som gäller för de olika pensionerna.

  1. Från 61 år kan du plocka ut din allmänna pension. Vill du jobba länge kan du, utan att diskutera saken med arbetsgivaren, stanna tills du fyller 67. Före jul lade dock den blocköverskridande pensionsgruppen fram ett förslag som innebär den höjning av båda dessa åldersgränser med början 2020.

    Vill du fortsätta jobba efter 67 måste du komma överens med din arbetsgivare. Vill arbetsgivaren avsluta din anställning vid 67 måste du få ett besked om detta en månad i förväg.

    Du kan fortsätta arbeta samtidigt som du tar ut hela eller delar av den allmänna pensionen. Uttaget är livslångt.

  2. Du som är tjänsteman i privat sektor och jobbar på ett företag med kollektivavtal har även tjänstepensionen ITP. Även om du arbetar på ett företag utan kollektivavtal kan du ha tjänstepension. Kolla med din arbetsgivare. ITP kan du börja ta ut när du fyllt 55.

    För att krångla till det hela finns det två typer av ITP, 1 och 2. Medan ITP 1 gäller dem födda 1979 och senare, så omfattas de flesta födda före 1979 av ITP 2. Har du ITP 2 och funderar på att gå i pension vid 62 år så kan du tjäna på att vänta till månaden efter att du har fyllt 62 år. En regel gör nämligen att ditt pensionskapital då blir lika stort som om du hade jobbat till 65.

    ITP kan betalas ut livslångt eller under ett begränsat antal år. Betalas den ut livslångt får du ungefär samma belopp varje månad. Tar du ut den under begränsad tid bör du vara beredd på att din totala inkomst minskar när uttagsperioden är över.

    Vill du ta ut din tjänstepension före 65 och samtidigt jobba? Då måste du sluta arbeta motsvarande tid som du tar ut tjänstepension. Vill du ta ut hela tjänstepensionen före 65 får du jobba max åtta timmar per vecka.

Hur blir jag pensionär?

Säg upp dig från ditt arbete och följ uppsägningstiderna i ditt avtal. Finns inga uppsägningstider i avtalet är det en månads uppsägningstid som gäller oavsett hur länge du har arbetat.

Vem ser till att pensionen betalas ut?

Ansök om allmän pension hos Pensionsmyndigheten cirka tre månader i förväg.

Tjänstepensionen ITP börjar betalas ut automatiskt den månad som du fyller 65 år. Vill du ta ut den vid någon annan tidpunkt kontaktar du bolaget som förvaltar pensionen.

Har du eget pensionssparande som du vill börja ta ut gäller olika regler för när du kan börja ta ut dina pengar. Hör med ditt bolag eller bank vad som gäller för just ditt sparande

Kan jag ändra mig?

Ja, men bara delvis. Den allmänna pensionen kan du ändra uttagsnivå på. Däremot kan du inte ändra uttagstid i den allmänna pensionen. Den betalas alltid ut så länge du lever.

Tjänstepensionen går det normalt inte att ändra uttagstid eller nivå på när utbetalningarna har börjat.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.