Annons
 • Hur går man egentligen i pension? Foto: Claudio Bresciani/TT

Så går du i pension

Publicerad 19 januari 2018, kl 12:16

Ska man säga upp sig? Vem ser till att pensionspengarna kommer in på kontot? När kan man sluta? Det är bra att förbereda sig innan man checkar ut från jobbet för gott. Inte bara vad gäller det rent ekonomiska.

Har jag råd att gå i pension?

Gör en pensionsprognos. Gå in på minpension.se och få en uppskattning av hur mycket du kommer att få ut. Här finns samlat både den allmänna pensionen, tjänstepensionen, som din arbetsgivare har betalat och de privata pensionsförsäkringar du själv kan ha haft.

Behovet av pengar är individuellt. Fundera på vilken typ av liv du vill leva och gör en budget för hur mycket du kommer att behöva. Vill du gå i pension tidigt har du extra stor anledning att undersöka saken eftersom du då kommer att få ännu mindre pengar att röra dig med.

Kan jag vara pensionär på deltid?

Bestäm om du vill sluta helt eller bara delvis. Du kanske kan börja med att gå ned i arbetstid.

De flesta av Unionens avtal innehåller en överenskommelse om så kallad flexpension. Det ger en möjlighet att trappa ned arbetstiden från den månad du fyller 60 eller 62 år beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av. Hur mycket du kan gå ned i tid får du komma överens om med din arbetsgivare. Senast sex månader innan du vill gå ned i arbetstid ska du lämna in en skriftlig ansökan till din arbetsgivare. Arbetsgivaren har visserligen möjlighet att säga nej - men bara om förändringen skulle innebära betydande störningar för verksamheten.

Kan jag sluta när jag vill?

För att fatta beslut om när du ska gå i pension är det viktigt att känna till de bestämmelser som gäller för de olika pensionerna.

 1. Från 61 år kan du plocka ut din allmänna pension. Vill du jobba länge kan du, utan att diskutera saken med arbetsgivaren, stanna tills du fyller 67. Före jul lade dock den blocköverskridande pensionsgruppen fram ett förslag som innebär den höjning av båda dessa åldersgränser med början 2020.

  Vill du fortsätta jobba efter 67 måste du komma överens med din arbetsgivare. Vill arbetsgivaren avsluta din anställning vid 67 måste du få ett besked om detta en månad i förväg.

  Du kan fortsätta arbeta samtidigt som du tar ut hela eller delar av den allmänna pensionen. Uttaget är livslångt.

 2. Du som är tjänsteman i privat sektor och jobbar på ett företag med kollektivavtal har även tjänstepensionen ITP. Även om du arbetar på ett företag utan kollektivavtal kan du ha tjänstepension. Kolla med din arbetsgivare. ITP kan du börja ta ut när du fyllt 55.

  För att krångla till det hela finns det två typer av ITP, 1 och 2. Medan ITP 1 gäller dem födda 1979 och senare, så omfattas de flesta födda före 1979 av ITP 2. Har du ITP 2 och funderar på att gå i pension vid 62 år så kan du tjäna på att vänta till månaden efter att du har fyllt 62 år. En regel gör nämligen att ditt pensionskapital då blir lika stort som om du hade jobbat till 65.

  ITP kan betalas ut livslångt eller under ett begränsat antal år. Betalas den ut livslångt får du ungefär samma belopp varje månad. Tar du ut den under begränsad tid bör du vara beredd på att din totala inkomst minskar när uttagsperioden är över.

  Vill du ta ut din tjänstepension före 65 och samtidigt jobba? Då måste du sluta arbeta motsvarande tid som du tar ut tjänstepension. Vill du ta ut hela tjänstepensionen före 65 får du jobba max åtta timmar per vecka.

Hur blir jag pensionär?

Säg upp dig från ditt arbete och följ uppsägningstiderna i ditt avtal. Finns inga uppsägningstider i avtalet är det en månads uppsägningstid som gäller oavsett hur länge du har arbetat.

Vem ser till att pensionen betalas ut?

Ansök om allmän pension hos Pensionsmyndigheten cirka tre månader i förväg.

Tjänstepensionen ITP börjar betalas ut automatiskt den månad som du fyller 65 år. Vill du ta ut den vid någon annan tidpunkt kontaktar du bolaget som förvaltar pensionen.

Har du eget pensionssparande som du vill börja ta ut gäller olika regler för när du kan börja ta ut dina pengar. Hör med ditt bolag eller bank vad som gäller för just ditt sparande

Kan jag ändra mig?

Ja, men bara delvis. Den allmänna pensionen kan du ändra uttagsnivå på. Däremot kan du inte ändra uttagstid i den allmänna pensionen. Den betalas alltid ut så länge du lever.

Tjänstepensionen går det normalt inte att ändra uttagstid eller nivå på när utbetalningarna har börjat.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Nytt förslag kan påverka tjänstepension

  Om fem år kommer vi ha rätt att jobba till 69 om det blocköverskridande förslaget blir verklighet. Från politiskt håll hyser man inga farhågor att Svenskt Näringslivs nej kommer att äventyra förändringen.

 • Läs även...

  Flera risker med flexpension

  Flexpension riskerar att användas som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft och kan leda till att fler lockas att lämna arbetslivet i förtid. Det hävdar Pensionsmyndigheten i en rapport.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.