• Under fredagen presenterade Facken inom industrin hur de nya avtalen ser ut. Foto: Anita Täpp/Kollega

Så höga löneökningarna ger det nya avtalet

Publicerad 31 mars 2017, kl 12:51 Uppdaterad 31 mars 2017, kl 15:50

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt löneavtal inom industrin. Industriavtalet, det så kallade märket, får indirekta konsekvenser för hela arbetsmarknaden. Trots att såväl fack som arbetsgivare gick in i förhandlingarna med siktet inställt på ett kort avtal är det nya avtalet treårigt.

Avtalet är värt 6,5 procent över tre år, där det tredje året är uppsägningsbart från bägge parter. De 6,5 procenten innehåller löneökningar på 6 procent, eller 2 procent per år, från och med den 1 april 2017 till och med den 31 mars 2020.

De övriga 0,5 procenten innehåller avsättningar till flexpension och ger 0,2 procent under 2017 och 0,3 procent under det tredje och sista året.

Läs mer: Treårigt avtal kan bli tvåårigt

Facken inom industrin ställde krav på 2,8 procents löneökning samt avsättning till flexpension, eller delpension. Enligt facken är de ekonomiska förutsättningarna visserligen bättre än de första åren efter finanskrisen, men når ännu inte upp till de nivåer som rådde innan finanskrisen.

– Vi har gjort bedömningen att det varken finns skäl att växla ned eller växla upp löneökningstakten, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, under presskonferensen.

En knäckfråga i årets avtalsrörelse var att facken på LO-sidan krävde en låglönesatsning som även Unionen och Sveriges Ingenjörer ställde sig bakom och som de har fått igenom. 

Arbetsgivarna, som hade hoppats på en nedväxling av löneökningstakten, sade innan avtalsrörelsen drog igång att en låglönesatsning var otänkbar för dem.

– Låglönesatsningen har varit krånglig och det här är inte en positiv sak för oss, men det finns andra saker som motparten har fått ge med sig, säger Anders Weihe, förhandlingschef och chefsjurist på Teknikföretagen, under arbetsgivarnas presskonferens.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.