• Foto: Henrik Montgomery/TT

Så mycket ökar lönerna

Publicerad 30 september 2019, kl 14:34

2,6 procent. Så mycket ökade lönerna i Sverige under årets första sju månader. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

Lönerna i Sverige har ökat med ungefär 2,5 procent per år sedan 2013. I många av de centrala kollektivavtalen har löneökningarna legat på drygt två procent per år under denna period. Påslagen i den lokala lönebildningen har med andra ord varit förhållandevis liten, trots en stark konjunktur.

Medlingsinstitutets bearbetning av konjunkturlönestatistikens utfall visar att lönerna i Sverige ökade med 2,6 procent under de första sju månaderna 2019 och att reallöneökningen blev 0,7 procent. Det är något högre än under 2018 då reallönen ökade med 0,4 procent

Enligt Medlingsinstitutet har löneökningstakten i näringslivet tilltagit något under året och samtidigt har det skett en viss dämpning i offentlig sektor.

Läs mer: Allt tuffare få till ökande reallöner

– Att lönerna ökat lite snabbare i näringslivet kan delvis förklaras av att många av de centrala avtalen innehåller lite högre löneökningar 2019 än 2018. Dessutom kan det finnas effekter på löneutvecklingen av de senaste årens höga resursutnyttjande i ekonomin, säger Valter Hultén, ekonom på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så höjer du din lön utan att byta jobb

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.