Annons
 • Foto: Henrik Montgomery/TT

Så mycket ökar lönerna

Publicerad 30 september 2019, kl 14:34

2,6 procent. Så mycket ökade lönerna i Sverige under årets första sju månader. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

Lönerna i Sverige har ökat med ungefär 2,5 procent per år sedan 2013. I många av de centrala kollektivavtalen har löneökningarna legat på drygt två procent per år under denna period. Påslagen i den lokala lönebildningen har med andra ord varit förhållandevis liten, trots en stark konjunktur.

Medlingsinstitutets bearbetning av konjunkturlönestatistikens utfall visar att lönerna i Sverige ökade med 2,6 procent under de första sju månaderna 2019 och att reallöneökningen blev 0,7 procent. Det är något högre än under 2018 då reallönen ökade med 0,4 procent

Enligt Medlingsinstitutet har löneökningstakten i näringslivet tilltagit något under året och samtidigt har det skett en viss dämpning i offentlig sektor.

Läs mer: Allt tuffare få till ökande reallöner

– Att lönerna ökat lite snabbare i näringslivet kan delvis förklaras av att många av de centrala avtalen innehåller lite högre löneökningar 2019 än 2018. Dessutom kan det finnas effekter på löneutvecklingen av de senaste årens höga resursutnyttjande i ekonomin, säger Valter Hultén, ekonom på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så höjer du din lön utan att byta jobb

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Regeringen höjer lönebidraget

  Den 1 januari nästa år höjs taket för lönebidrag från 19 100 till 20 000 kronor per månad. Syftet är att öka sysselsättningen bland personer med en funktionsnedsättning.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Högre löneökningar för att nå inflationsmål

  I en ny rapport spår Konjunkturinstitutet, KI, att de nya löneavtalen som börjar gälla nästa år kommer att hamna i nivå med de förra. Men för att nå inflationsmålet krävs egentligen högre löneökningar, menar KI.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.