• Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetpropositionen för 2020. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så påverkar budgeten din ekonomi

Publicerad 18 september 2019, kl 13:00

I dag presenterade regeringen höstbudgeten. Den ger högavlönade mer pengar i plånboken och gör det billigare att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa.

Tjänar du mer än 58 500 kronor i månaden? Då får du sänkt skatt efter årsskiftet. Enligt regeringens budgetförslag ska värnskatten tas bort, efter överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. I dag betalar den som tjänar mer än 490 700 kronor om året 20 procent i statlig skatt på inkomster över den summan. Den som tjänar mer än 689 300 kronor om året betalar ytterligare fem procent i skatt – men vid årsskiftet försvinner alltså den skatten. 

Även pensionärer och glesbygdsbor får sänkt skatt enligt budgetförslaget. Den som är över 65 år och har en inkomst på mer än 17 000 kronor i månaden får mer pengar över i plånboken. En pensionär betalar därmed ungefär lika mycket i skatt som en som jobbar, men det sjätte jobbskatteavdraget som infördes i år gör att en viss skillnad finns kvar. Dessutom höjs grundnivån i garantipensionen med 200 kronor i månaden. Glesbygdsbor får sänkt skatt med knappt 140 kronor i månaden.

Läs mer: "För lite pengar till etableringsjobb"

Budgetförslaget innehåller också en satsning för att underlätta för personer som står långt från arbetsmarknaden. Den som anställer en person som är nyanländ, som är ung utan högre utbildning eller har varit långtidsarbetslös får sänkt arbetsgivaravgift. Avgiften sänks från drygt 30 procent till 10 procent.

Andra satsningar för att få fler i jobb är pengar till etableringsjobb, arbetsmarknadsutbildningar, stöd och matchning, kunskapslyft, studiestartsstöd och intensivår för nyanlända.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.