Annons
 • Regeringens budgetförslag får både ris och ros av Unionen. Foto: Colourbox

Unionen: ”För lite pengar till etableringsjobb”

Publicerad 18 september 2019, kl 13:10

Höstbudgeten är ineffektiv, tycker Unionen. Regeringen borde satsa mer på etableringsjobb och slopa friåret. Men förbundet gillar satsningen på yrkeshögskolan.

Fackförbundet Unionen ger både ris och ros till regeringens budgetförslag. Enligt chefsekonomen Katarina Lundahl hade det varit bättre att satsa mer pengar på etableringsjobb i stället för sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer personer långt från arbetsmarknaden.

Läs mer: Så påverkar budgeten din ekonomi

– Förslagen riktar sig till samma målgrupp. Etableringsjobben ger en större subvention, men riktar sig bara till dem som faktiskt har svårt att få jobb. En betydligt mer effektiv åtgärd, men här avsätts knappt några medel, säger hon i ett pressmeddelande.

Som Kollega rapporterade i går tycker Unionen inte heller om förslaget om utvecklingstid – som påminner om det som tidigare kallades friår. Utvecklingstid innebär att en anställd kan få motsvarande a-kassa under ett år för att plugga vidare eller starta eget om en arbetslös kan hoppa in som vikarie.

Läs mer: Utvecklingstid inget för tjänstemän

– Utvecklingstid är inte lösningen. Det kommer inte användas av tjänstemännen. Ersättningen är för låg och fokus på bristyrken snävt. Det som behövs är partslösningar för att få till bättre möjligheter till omställning och karriärbyte mitt i livet, säger Katarina Lundahl.

Hon gillar dock satsningen på yrkeshögskolan som gör det möjligt för yrkeshögskolan att erbjuda enstaka kurser.

Även arbetsgivarorganisationen Almega ger budgeten ris och ros. Almega anser att fler strukturreformer behövs för att motverka den kommande lågkonjunkturen. Organisationen är dock nöjd med de sänkta arbetsgivaravgifterna.

– Vi välkomnar sänkningen av arbetsgivaravgifterna för de företag som anställer unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. De allra flesta unga och nyanlända får sitt första jobb hos ett tjänsteföretag. Sänkta kostnader kommer att göra det möjligt för dem att anställa fler säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i ett pressmeddelande.

Fler reaktioner på budgetpropositionen: "Budgeten gynnar rika män"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Handelskrig hot mot svensk industri

  Handelskriget mellan USA och Kina. Det är det enskilt största hotet för svensk industri i närtid. Det konstaterar Industrin ekonomiska råd i en rapport om långsiktiga trender.

 • Läs även...

  Så påverkar budgeten din ekonomi

  I dag presenterade regeringen höstbudgeten. Den ger högavlönade mer pengar i plånboken och gör det billigare att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.