• Regeringens budgetförslag får både ris och ros av Unionen. Foto: Colourbox

Unionen: ”För lite pengar till etableringsjobb”

Publicerad 18 september 2019, kl 13:10

Höstbudgeten är ineffektiv, tycker Unionen. Regeringen borde satsa mer på etableringsjobb och slopa friåret. Men förbundet gillar satsningen på yrkeshögskolan.

Fackförbundet Unionen ger både ris och ros till regeringens budgetförslag. Enligt chefsekonomen Katarina Lundahl hade det varit bättre att satsa mer pengar på etableringsjobb i stället för sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer personer långt från arbetsmarknaden.

Läs mer: Så påverkar budgeten din ekonomi

– Förslagen riktar sig till samma målgrupp. Etableringsjobben ger en större subvention, men riktar sig bara till dem som faktiskt har svårt att få jobb. En betydligt mer effektiv åtgärd, men här avsätts knappt några medel, säger hon i ett pressmeddelande.

Som Kollega rapporterade i går tycker Unionen inte heller om förslaget om utvecklingstid – som påminner om det som tidigare kallades friår. Utvecklingstid innebär att en anställd kan få motsvarande a-kassa under ett år för att plugga vidare eller starta eget om en arbetslös kan hoppa in som vikarie.

Läs mer: Utvecklingstid inget för tjänstemän

– Utvecklingstid är inte lösningen. Det kommer inte användas av tjänstemännen. Ersättningen är för låg och fokus på bristyrken snävt. Det som behövs är partslösningar för att få till bättre möjligheter till omställning och karriärbyte mitt i livet, säger Katarina Lundahl.

Hon gillar dock satsningen på yrkeshögskolan som gör det möjligt för yrkeshögskolan att erbjuda enstaka kurser.

Även arbetsgivarorganisationen Almega ger budgeten ris och ros. Almega anser att fler strukturreformer behövs för att motverka den kommande lågkonjunkturen. Organisationen är dock nöjd med de sänkta arbetsgivaravgifterna.

– Vi välkomnar sänkningen av arbetsgivaravgifterna för de företag som anställer unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. De allra flesta unga och nyanlända får sitt första jobb hos ett tjänsteföretag. Sänkta kostnader kommer att göra det möjligt för dem att anställa fler säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i ett pressmeddelande.

Fler reaktioner på budgetpropositionen: "Budgeten gynnar rika män"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.