Annons
Annons
 • Scania ska minska sin personalstyrka globalt med tio procent, varav 1 000 tjänstemän i Sverige. Foto: Anders Wiklund / TT

Scania erbjuder anställda avgångspension

Publicerad 27 augusti 2020, kl 14:41

Scania ska minska personalstyrkan med 1 000 tjänstemän i Sverige. För att lyckas kommer bolaget nu med ett erbjudande om avgångspension. Unionenklubben är nöjd med innehållet och att det bygger på frivillighet.

Den 1 juni meddelade lastbilstillverkaren Scania omfattande nedskärningar i verksamheten till följd av bland annat corona. Totalt vill bolaget minska personalstyrkan med tio procent eller 5 000 tjänster globalt, varav 1 000 tjänstemän i Sverige, främst i Södertälje.

Läs mer:  Scania stänger ner i Europa

Sedan dess har 600 konsulter fått lämna bolaget och nu kommer nästa steg. Det handlar om ett erbjudande om avgångspension till utvalda medarbetare som fyllt 64 år samt ett erbjudande till anställda i åldern 65-68 år. Unionenklubben i Södertälje med 3 400 medlemmar är positiva till upplägget:

– Jag känner mig nöjd och glad att det bygger på frivillighet. Och då inte frivillighet i stil med ”tacka ja till det här annars blir du uppsagd”. Skulle vi inte nå fram till de här 1 000 tjänsterna då blir det las-diskussioner men det är i så fall i ett senare skede. Vi tror och hoppas att vi löser det utan övertalighet med de här frivilliga erbjudandena, säger ordförande Mari Carlquist.

Facket har förståelse för att besparingarna måste göras.

– Företaget har kunnat visa varför de behöver göra det här. Det känns rimligt och vi kan acceptera det. Vi har stämt av innehållet i avgångspensionen med Unionens pensionsexperter som säger att erbjudandet innehåller alla komponenter som bör finnas med.

För att säkerställa att nödvändig kompetens behålls i bolaget kommer inte alla som uppfyller ålderskriterierna att få erbjudandet.

– Om man har en kompetens som vi skulle behöva ta in externt eller om det tar för lång tid att lära upp någon ny person kommer man inte få något erbjudande. Vi kan inte skicka ut folk och därefter ta in kompetensen utifrån, då har vi inte tjänat något på det, säger Mari Carlquist.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Besvikelse på Scania efter mutskandal

  Scania ska vid flera tillfällen ha mutat sig till busskontrakt i Indien. Många anställda känner sig nog besvikna när skandalen nu uppdagas, tror Unionens klubbordförande, som ändå menar att företaget agerat på ett bra sätt i efterhand.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Miljardutdelning trots statligt krisstöd

  Fordonsindustrin har permitterat tusentals till följd av corona. Samtidigt föreslår AB Volvos styrelse att miljarder delas ut till aktieägarna. Provocerande och oanständigt tycker representanter för regeringspartierna. Och på Scania får de anställda rekordbonus.

 • Läs även...

  Scania: Facket fixade extra lönepåslag

  Scanias tjänstemän får 0,4 procent extra i lönepotten. Någon retroaktiv lönehöjning lyckades facket däremot inte förhandla sig till.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

 • Läs även...

  Scania stänger ner i Europa

  Scania stoppar sin produktion från och med nästa onsdag till följd av coronaviruset. På Scania i Södertälje hoppas Unionenklubben att man ska slippa varsla personal.