Annons
Annons
 • Scanias 52 000 anställda lägger ner arbetet för att utbildas i hur företaget kan minska sin klimatpåverkan. Foto: Fredrik Persson/TT

Scania stänger ner – för klimatet

Publicerad 20 september 2019, kl 10:05

I dag, fredag, stannar Scania verksamheten över hela världen under minst en timme. I stället för att göra lastbilar ska de anställda göra något bra för klimatet.

Nästa vecka är det klimatkonferens i FN. Inför konferensen har Scania bestämt sig för att ha en klimatdag i dag, fredag. Under dagen stannar all ordinarie verksamhet på Scanias huvudkontor och tillverkningsorter under minst en timme. Då ska de anställda – totalt 52 000 personer – få utbildning i och diskutera hur Scania kan minska sin klimatpåverkan.

− Vi kan inte stå vid sidan av och vänta på att andra ska vidta åtgärder. Jag vill utmana andra företag att också ta initiativ till aktiviteter och förhoppningsvis kan vi tillsammans generera en kraftig och positiv effekt, säger Henrik Henriksson, vd för Scania, i ett pressmeddelande.

Mari Carlquist är Unionenklubbens ordförande på Scania. Hon säger att medlemmarna är positiva till dagen.

– Jag och mina kollegor avsätter en och en halv timme. Vi ser en film med budskap från vår vd. Sedan blir det information och ett quiz i syfte att lära oss mer. Vi ska också ta fram en handlingsplan för att minska vår miljöpåverkan på kort och lång sikt. Inför dagen har vi haft en e-learning för att skapa en gemensam kunskapsbas om frågan.

Läs mer: Nej, du får inte strejka för klimatet

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Småföretag saknar digital kompetens

  Under pandemin har vi experimenterat med digital teknik och nya arbetssätt. Men när vi återvänder till kontoren finns risk att allt blir som vanligt igen. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Miljonregn över anställda när facket avstår arvode

  De anställda på Scania har helt oväntat blivit nära tre miljoner kronor rikare. Det sedan de fackliga företrädarna avstått från ett styrelsearvode, till förmån för Scanias personalstiftelse. En inrättning som länge varit vilande, men som nu får nytt liv.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.