• Scanias 52 000 anställda lägger ner arbetet för att utbildas i hur företaget kan minska sin klimatpåverkan. Foto: Fredrik Persson/TT

Scania stänger ner – för klimatet

Publicerad 20 september 2019, kl 10:05

I dag, fredag, stannar Scania verksamheten över hela världen under minst en timme. I stället för att göra lastbilar ska de anställda göra något bra för klimatet.

Nästa vecka är det klimatkonferens i FN. Inför konferensen har Scania bestämt sig för att ha en klimatdag i dag, fredag. Under dagen stannar all ordinarie verksamhet på Scanias huvudkontor och tillverkningsorter under minst en timme. Då ska de anställda – totalt 52 000 personer – få utbildning i och diskutera hur Scania kan minska sin klimatpåverkan.

− Vi kan inte stå vid sidan av och vänta på att andra ska vidta åtgärder. Jag vill utmana andra företag att också ta initiativ till aktiviteter och förhoppningsvis kan vi tillsammans generera en kraftig och positiv effekt, säger Henrik Henriksson, vd för Scania, i ett pressmeddelande.

Mari Carlquist är Unionenklubbens ordförande på Scania. Hon säger att medlemmarna är positiva till dagen.

– Jag och mina kollegor avsätter en och en halv timme. Vi ser en film med budskap från vår vd. Sedan blir det information och ett quiz i syfte att lära oss mer. Vi ska också ta fram en handlingsplan för att minska vår miljöpåverkan på kort och lång sikt. Inför dagen har vi haft en e-learning för att skapa en gemensam kunskapsbas om frågan.

Läs mer: Nej, du får inte strejka för klimatet

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Logistiker på Scania räddar liv i coronatid

  Det är inte så stor skillnad mellan att transportera skyddsutrustning och lastbilsdelar, resonerade logistiker på Scania och erbjöd sina tjänster till Karolinska. För patienterna kan dock insatsen ha inneburit en skillnad mellan liv och död.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.