• Ta hand om ditt hjärta – ta semester. Foto: Colourbox

Semester bra för hjärtat

Publicerad 2 juli 2019, kl 13:07

Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.

Nog känner vi innerst inne att semester är bra för oss. Ledigheten ger ofta perspektiv på saker och ting, vi får sova ut och hjärnan slipper multitaska.

Nu visar forskning dessutom att semester är hälsosamt för hjärtat. Det är forskare vid universitetet i Syrakusa, Italien, som kommit fram till att människor som semestrar mer har en minskad risk för metabolt syndrom (samlingsnamnet för ett antal faktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom). Ju fler faktorer du har, desto högre risk för hjärtat.  

– Det här är viktigt för vi ser faktiskt en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom ju mer semester en person har, säger Bryce Hruska, en av forskarna bakom studien, till Science Daily.

Vad det är som gör att semester är så bra för hjärtat vet forskarna ännu inte, men påpekar att det är av största vikt att människor tar ut de semesterdagar som de har rätt till.

– Det skulle innebära påtagliga hälsofördelar, säger Bryce Hruska.

Neurovetenskaplig forskning har tidigare visat att semester även är nödvändigt för att reparera hjärnfunktioner som tagit skada av långvarig stress – förutsatt att du kopplar bort mejl, mobil och möten.

Läs mer: Maxa hjärnan – med semester

Läs hela studien om hjärt-kärlsjukdom här.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetslöshet kan ge ångest

  Arbetslöshet drabbar inte bara den personliga ekonomin. Att vara utan jobb kan också ge ångest och depression. Politiker bör därför fokusera på de hälsomässiga fördelarna i att hålla arbetslösheten nere, enligt forskare.

 • Läs även...

  Tydliga klasskillnader i semestervanor

  Det finns tydliga skillnader i hur arbetare och tjänstemän semestrar. Tjänstemän har i betydligt högre utsträckning möjlighet att åka på resor eller tillbringa semestern i fritidshus eller husvagn. Och skillnaderna ökar.

 • Läs även...

  Het trend att vandra på semestern

  Allt fler väljer att vandra på semestern. Somliga för att hela själen, andra för att njuta av naturen och samtidigt få motion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.