Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Få känner till sjukförsäkring

Vet du om att du har rätt till mer pengar om du blir sjuk en längre tid? Då tillhör du en mindre skara. För endast 36 procent av de anställda som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal vet att avtalet ger extra ersättning vid sjukdom.
Sandra Lund Publicerad 18 mars 2014, kl 14:32

Det är tjänstepensionsbolaget Alecta som kollat läget hos över tusen anställda som jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal. 36 procent svarade ja på frågan om arbetsgivaren betalar en sjukförsäkring som kompletterar den ersättning man får från Försäkringskassan, vid en längre sjukdom. Resten svarade nej eller vet inte. Ett resultat som är ”mycket oroande” enligt Alectas pensionsekonom Eva Adolphson.

Till skillnad från privatanställda arbetare, som ska anmäla sjukdomen själva, ligger ansvaret för anmälan hos arbetsgivaren för privatanställda tjänstemän.

- Det är inte så vanligt men arbetsgivaren kan faktiskt missa att anmäla. Känner man då inte till ersättningen kan man missa några sköna tusenlappar. Det kan ju också vara bra att ha koll så att man inte tecknar onödiga privata försäkringar, säger Eva Adolphson.

För den som tjänar över det tak som Försäkringskassan utgår ifrån - och som i år ligger på 27 750 kronor i månaden – är det extra viktigt. För ju mer du tjänar, desto högre ersättning får du. Men även den som tjänar under taket får pengar från försäkringen vid sjukdom, dock i lägre grad.

Alecta har tagit fram två exempelpersoner för privatanställda tjänstemän med ITP. En som tjänar 35 000 kronor i månaden. Och en som tjänar 23 000 kronor. Och den första får 9 300 kronor utöver ersättningen från Försäkringskassan under sjukdagarna 15-90. Medan den som tjänar 23 000 kronor i månaden får 2 300 kronor extra i månaden under samma sjukskrivning.

Eva Adolphson säger att hon inte är särskilt överraskad över att så få känner till sjukförsäkringarna som följer med ett kollektivavtal.

- Det är som med pensionen. Jag tror det har med psykologiska faktorer att göra. Det är obehagligt att bli gammal och det känns långt bort. Det är ännu obehagligare att bli sjuk. Och sämst koll har man ju på den ersättning som utgår till familjen när jag dör. Det är ju mest obehagligast.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.