Annons
Annons
 • När mannen kom tillbaka till Amazon från sin sjukskrivning varslades han om uppsägning av personliga skäl.ng Foto: Michel Spingler / AP Photo / TT

Sjukskriven ingenjör fick rätt mot Amazon

Publicerad 8 oktober 2020, kl 11:10

I augusti stämde Unionen handelsjätten Amazon för felaktig uppsägning i samband med en sjukskrivning. Nu har medlemmen fått rätt i tingsrätten.

Bolaget som stämdes är ett helägt dotterbolag till Amazon och tillhandahåller molntjänster i Sverige. Ingenjören började arbeta på en servicehall i Eskilstuna, som vid tillfället var under uppbyggnad. Han fick endast en dags introduktion, det saknades arbetsledare på plats och han upplevde stämningen som väldigt pressad.

Läs mer: Unionen stämmer Amazon för uppsägning

Eftersom det var långa arbetspass och återhämtningen blev lidande bad han sin chef om hjälp att prioritera sina arbetsuppgifter. Han förde också fram att arbetsbördan var för stor, men blev enligt stämningsansökan ignorerad.

I slutet av förra året råkade ingenjören ut för en fallolycka där han bröt foten och blev sjukskriven. Två månader efter att han kom tillbaka till jobbet varslades han om uppsägning på grund av personliga skäl med motiveringen att hans arbetsprestation var för dålig.

Läs mer: Amazon anklagas för övervakning av fackanslutna

Unionen stämde handelsjätten på sammanlagt 150 000 kronor för brott mot anställningsskyddet, las. Och tvisten gick undan. Amazon medgav att Unionen hade rätt och då avkunnade domstolen dom med detsamma.

– Nu har inte domen vunnit laga kraft än, men de medgav talan fullt ut vilket gjorde att det gick väldigt snabbt, säger Ulf Åkesson, Unionens förbundsjurist som företrädde medlemmen i tingsrätten.

Amazon ska nu betala ingenjören 50 000 kronor i skadestånd samt 16 månadslöner för den ogiltiga uppsägningen.

– Det var så klart bra att vi fick rätt på alla punkter i domstol. Samtidigt var målsättningen för medlemmen att få komma tillbaka till sitt jobb, men nu har det fått lösas på det här sättet, säger Daniel Alenius, regional ombudsman som skötte förhandlingarna lokalt för medlemmens räkning.

Läs mer: Amazon och Bezos får kritik av EU

Ytterligare en anledning till att tvisten avgjordes snabbt är att Amazon inte har något kollektivavtal. Om meningsskiljaktigheterna inte blir lösta lokalt, vilket de i de flesta fall blir,  går man direkt från en lokal förhandling till domstol, till skillnad från om det finns ett avtal, då man går vidare med förhandling centralt.

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-10-29.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Snedrekryteringen går att påverka”

  Ellen Broström blev ingenjör för att hon var fascinerad av matematik, teknik och ledarskap. Jämställdheten inom yrket var inget som hon hade funderat över. Men väl på utbildningen reflekterade hon över att det var så många fler killar än tjejer.

 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.

 • Läs även...

  Amazon och Bezos kritiseras av EU

  Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.