Annons
Annons
 • Zoom Escaper hjälper dig att fly från videomötet. Foto: Shutterstock

 • Zoom Escaper hjälper dig att fly från videomötet. Foto: Shutterstock

Skrikande bebis ska rädda dig från Zoom

Publicerad 12 maj 2021, kl 07:01

Evighetslånga videomöten kan vara själsdödande. Med hjälp av verktyget Zoom Escaper kan du fejka att du har en skrikande bebis att ta hand om – och på så sätt smita från mötet. Skapare är den amerikanska konstnären Sam Lavigne.

Pandemin har lett till utbrett distansjobbande. Kollega har tidigare skrivit att det ger arbetsgivare möjlighet att övervaka vad de anställda gör vid sina datorer.

Men nu finns ett verktyg för den som känner sig sugen på att ge igen: mjukvaran Zoom Escaper. Den som laddar ner verktyget till sin dator får tillgång till sju ljud som kan spelas upp under videomötet.

Användaren kan välja mellan skällande hund, byggljud, gråtande man, skrikande bebis, kissljud, vindbrus och eko. Programmet kan också fejka dålig uppkoppling. Genom att sabotera sitt eget möte får alltså den uttröttade mötesdeltagaren en ursäkt att lämna och ägna sig åt något annat.

Zoom Escaper och Zoom Deleter

Verktyget har skapats av den amerikanska konstnären Sam Lavigne. Sajten The Verge skriver att han tidigare har skapat webbsidan Slow Hot Computer. Sidan gör din dator långsam genom att gång på gång ladda ner en bildfil. Syftet, enligt Lavigne, är att ”använda den på jobbet för att minska din produktivitet.”. Den som känner sig riktigt rebellisk kan också ladda ner Lavignes app ”Zoom Deleter” som helt enkelt avinstallerar Zoom på din dator.

I en intervju med The Verge säger Lavigne att syftet med hans konst är att bidra till maskande, minskad produktivitet, sämre resultat och självsabotage.

Läs mer: Programmen som övervakar dig på jobbet

Läs mer: Kvinnor mer drabbade av "zoomtrötthet"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  "Jag var livrädd för att gå till kontoret"

  Eva tillhör en riskgrupp och försökte förgäves få sin arbetsgivare att förstå att hon behövde jobba hemifrån. Men när Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp slutade det i stället med att Eva blev av med jobbet.

 • Läs även...

  Studie: Dåligt samvete av att jobba utomhus

  Kontorsjobb kan utföras utomhus – och det har många fördelar. Samtidigt får de som jobbar utomhus skuldkänslor, visar en studie.

 • Läs även...

  Inte bara videomötenas fel

  Distansjobbandet har satt käppar i hjulet för kreativiteten. Först skyllde jag på alla videomöten som slukar energi, men nu tänker jag att det kanske är lite mer komplicerat än så.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Anställda nyckeln för framtidens kontor

  Aktivitetsbaserade kontor är stökiga och omoderna. När framtidens arbetsplatser skapas efter pandemin måste arbetsgivarna lyssna på de anställda som behöver både kreativa rum och lugn, skriver sociologiprofessorn Anders Kjellberg.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.