Annons
Annons
 • Snubblar du hemma när du hämtar kaffe omfattas du inte av den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen. Foto: Colourbox

Skyddad påtår på kontoret - men inte hemma

Publicerad 17 juni 2020, kl 16:25

Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

Från fackligt håll varnas för att många tjänstemän, som jobbar hemma på grund av pandemin är otillräckligt försäkrade om olyckan skulle vara framme. Den kollektivavtalade Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA, är anpassad efter hur arbetsmarknaden såg ut på 1970-talet och är definitivt inte tänkt för distansarbete från hemmet – inte ens när det är beordrat att jobba hemma, som nu coronavåren 2020.

Läs mer: Färre olyckor till och från jobbet i spåren av corona

Halkar du exempelvis när du ska hämta kaffe i köket, gäller inte TFA, enligt Sofia Tengedal, försäkringsspecialist på AFA Försäkring.

– Om arbetsgivare vill att arbetstagarna ska vara försäkrade också när man tar kaffe i köket, så får de teckna en tilläggsförsäkring, säger hon.

Vissa privata bolag har börjat sälja försäkringar som ska täppa till hålen, men det finns ingen partsgemensam försäkring som skyddar arbetstagaren helt hemmavid. TFA skyddar däremot arbetsgivaren – anställda som drabbas av arbetsskada kan inte föra skadeståndstalan mot arbetsgivare som har tecknat TFA.

Privattjänstmannakartellen PTK inledde 2017 förhandlingar med LO och Svenskt Näringsliv för att utveckla TFA. Förhandlingarna återupptogs i mars i år.

Gäller hemma – i vissa fall

TFA gäller hemma också, menar Sofia Tengedal – under vissa förutsättningar.

– Det viktiga är väl att man verkligen håller på med sina arbetsuppgifter. Halkar du i köket på väg att hämta kaffe, ja då omfattas du inte eftersom du inte gör dig illa på grund av arbetet. På en arbetsplats är det starkare koppling till arbetet, då är vi mer generösa även om du halkar när du hämtar kaffe.

Men om man nu går runt i hemmet samtidigt som man har ett telefonmöte? Och slår i tån i en illa placerad tripp trapp-stol?
– Vi gör alltid en bedömning i det enskilda fallet och väger då in samtliga faktorer. I mina öron låter det som en sådan situation som inte skulle vara omöjlig att ersätta. Det är klart att man inte behöver sitta blixtstill på sin arbetsstol för att omfattas av försäkringen.

Att ha ett jobbsamtal på gång i mobilen när man förflyttar sig runt i lägenheten skulle kunna vara ett tips för den som vill försäkra sig om att vara försäkrad och vill multitaska. Men det funkar inte i alla situationer. Vill du sysselsätta händerna med exempelvis att stryka tvätt under telefonmötet, och skadar dig på strykjärnet, ligger du pyrt till.

– Du skulle inte omfattas. Då gör du dig inte illa på grund av arbetet. Syftet med försäkringen är ju att det betraktas som farligare att jobba än att vara i hemmet. Arbetsgivarens ansvar sträcker sig inte till när du stryker din tvätt, säger Sofia Tengedal.

Att bevisa att du faktiskt utförde arbete när hyllan ramlade ner och slog dig i huvudet kan bli svårt. På arbetsplatsen finns det ofta kollegor som kan bekräfta vad som hände, men hemma är det knepigare att styrka att olyckan skedde när du var i full färd att färdigställa ett pm.

– Vår utgångspunkt är att de försäkrade talar sanning. Det är klart att det finns många gråzoner och udda situationer. Med tanke på hur många som jobbar hemifrån nu kommer vi rimligtvis att få in fler ansökningar om arbetsskador som uppstått i hemmet.

– Men sen tror jag att färre skadar sig hemma än på jobbet, säger Sofia Tengedal. 

Exempel då TFA kan gälla hemma enligt AFA:

 • om du snubblar på datasladden till din jobbdator
 • sitter vid datorn och svarar på arbetsrelaterade mejl
 • sitter vid datorn och talar med kollega/kund i telefon
 • går runt i bostaden och har arbetssamtal i arbetsgivarens telefon
 • under arbetstid åker mellan hemmet och kundmöte
 • åker till arbetsplatsen för att hämta dator/telefon/brev
 • det kan även vara vid ett så kallat promenadmöte så länge arbetsgivaren har godkänt detta.

Lagstadgad försäkring
Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA
De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  "Jag var livrädd för att gå till kontoret"

  Eva tillhör en riskgrupp och försökte förgäves få sin arbetsgivare att förstå att hon behövde jobba hemifrån. Men när Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp slutade det i stället med att Eva blev av med jobbet.

 • Läs även...

  Här får anställda 1 000 dollar till hemmakontoret

  1 000 dollar, motsvarande nära 8 500 svenska kronor. Så mycket får runt 450 anställda på Stanley Security i Sverige för att få till ett bättre hemmakontor under pandemin. Detsamma gäller för tiotusentals andra hemmajobbare i samma koncern.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Missnöje på Gekås: Förbjöds jobba hemifrån

  Det råder missnöje bland Unionenmedlemmarna på Gekås Ullared. En av flera saker som irriterat fackklubben är att Gekås förbjudit tjänstemännen att jobba hemifrån under pandemin, även när smittspridningen var hög.

 • Läs även...

  Långtidssjuk i covid: ”Som att jobba bakis”

  Maria Sundbom Ressaissi är långtidssjuk i covid. Hon har haft symptom i snart är ett år, vilket påverkar både jobbet och livet. Men när Folkhälsomyndigheten skickar ut en enkät med anledning av coronaviruset, ställs inga frågor om långtidscovid.

 • Läs även...

  Facken larmar: Anställda får inte jobba hemifrån

  Nu slår facken larm om att många tjänstemän inte får jobba hemifrån. En av dessa är Alice som länge varit rädd för att smittas på jobbet. Men nu meddelar regeringen att man skärper kraven på arbetsgivarna.