Annons
Annons
 • Snubblar du hemma när du hämtar kaffe omfattas du inte av den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen. Foto: Colourbox

Skyddad påtår på kontoret - men inte hemma

Publicerad 17 juni 2020, kl 16:25

Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

Från fackligt håll varnas för att många tjänstemän, som jobbar hemma på grund av pandemin är otillräckligt försäkrade om olyckan skulle vara framme. Den kollektivavtalade Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA, är anpassad efter hur arbetsmarknaden såg ut på 1970-talet och är definitivt inte tänkt för distansarbete från hemmet – inte ens när det är beordrat att jobba hemma, som nu coronavåren 2020.

Läs mer: Färre olyckor till och från jobbet i spåren av corona

Halkar du exempelvis när du ska hämta kaffe i köket, gäller inte TFA, enligt Sofia Tengedal, försäkringsspecialist på AFA Försäkring.

– Om arbetsgivare vill att arbetstagarna ska vara försäkrade också när man tar kaffe i köket, så får de teckna en tilläggsförsäkring, säger hon.

Vissa privata bolag har börjat sälja försäkringar som ska täppa till hålen, men det finns ingen partsgemensam försäkring som skyddar arbetstagaren helt hemmavid. TFA skyddar däremot arbetsgivaren – anställda som drabbas av arbetsskada kan inte föra skadeståndstalan mot arbetsgivare som har tecknat TFA.

Privattjänstmannakartellen PTK inledde 2017 förhandlingar med LO och Svenskt Näringsliv för att utveckla TFA. Förhandlingarna återupptogs i mars i år.

Gäller hemma – i vissa fall

TFA gäller hemma också, menar Sofia Tengedal – under vissa förutsättningar.

– Det viktiga är väl att man verkligen håller på med sina arbetsuppgifter. Halkar du i köket på väg att hämta kaffe, ja då omfattas du inte eftersom du inte gör dig illa på grund av arbetet. På en arbetsplats är det starkare koppling till arbetet, då är vi mer generösa även om du halkar när du hämtar kaffe.

Men om man nu går runt i hemmet samtidigt som man har ett telefonmöte? Och slår i tån i en illa placerad tripp trapp-stol?
– Vi gör alltid en bedömning i det enskilda fallet och väger då in samtliga faktorer. I mina öron låter det som en sådan situation som inte skulle vara omöjlig att ersätta. Det är klart att man inte behöver sitta blixtstill på sin arbetsstol för att omfattas av försäkringen.

Att ha ett jobbsamtal på gång i mobilen när man förflyttar sig runt i lägenheten skulle kunna vara ett tips för den som vill försäkra sig om att vara försäkrad och vill multitaska. Men det funkar inte i alla situationer. Vill du sysselsätta händerna med exempelvis att stryka tvätt under telefonmötet, och skadar dig på strykjärnet, ligger du pyrt till.

– Du skulle inte omfattas. Då gör du dig inte illa på grund av arbetet. Syftet med försäkringen är ju att det betraktas som farligare att jobba än att vara i hemmet. Arbetsgivarens ansvar sträcker sig inte till när du stryker din tvätt, säger Sofia Tengedal.

Att bevisa att du faktiskt utförde arbete när hyllan ramlade ner och slog dig i huvudet kan bli svårt. På arbetsplatsen finns det ofta kollegor som kan bekräfta vad som hände, men hemma är det knepigare att styrka att olyckan skedde när du var i full färd att färdigställa ett pm.

– Vår utgångspunkt är att de försäkrade talar sanning. Det är klart att det finns många gråzoner och udda situationer. Med tanke på hur många som jobbar hemifrån nu kommer vi rimligtvis att få in fler ansökningar om arbetsskador som uppstått i hemmet.

– Men sen tror jag att färre skadar sig hemma än på jobbet, säger Sofia Tengedal. 

Exempel då TFA kan gälla hemma enligt AFA:

 • om du snubblar på datasladden till din jobbdator
 • sitter vid datorn och svarar på arbetsrelaterade mejl
 • sitter vid datorn och talar med kollega/kund i telefon
 • går runt i bostaden och har arbetssamtal i arbetsgivarens telefon
 • under arbetstid åker mellan hemmet och kundmöte
 • åker till arbetsplatsen för att hämta dator/telefon/brev
 • det kan även vara vid ett så kallat promenadmöte så länge arbetsgivaren har godkänt detta.

Lagstadgad försäkring
Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA
De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna: kom tillbaka till kontoret

  Majoriteten av de anställda vill fortsätta jobba på distans när pandemin har blåst över. Arbetsgivarna vill dock att medarbetarna kommer tillbaka till kontoret. Det visar en färsk undersökning.

 • Läs även...

  Småbarnsföräldrar trivs bäst med hemmajobb

  Två av tre har gillat att jobba hemma under pandemin, visar en ny undersökning. Och allra mest tycks småbarnsföräldrarna uppskatta hemmakontoret, som trots en ansträngd arbetsmiljö även innebär ett förenklat livspussel.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

  Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.