Annons
Annons
 • Fram till den sista april behöver du inget läkarintyg för att få smittbärarpenning om du eller någon du bor med har corona. Foto: Christine Olsson / TT, AP Photo

Smittbärarpenning: Slopat krav på läkarintyg

Publicerad 8 februari 2021, kl 13:57

Försäkringskassan slopar kravet på läkarintyg för smittbärarpenning vid corona. Men en läkare måste fortfarande fatta beslutet om att du inte får jobba.

Om du kan men inte får jobba på grund av risken att du smittar någon med corona kan du få smittbärarpenning. Det gäller till exempel om du vet att du har corona eller om du bor ihop med någon som har det. Förutsättningen är att du inte kan jobba hemifrån.

För att få smittbärarpenning har Försäkringskassan hittills krävt ett läkarintyg. Det kravet slopas nu tillfälligt mellan den 6 februari och 30 april i år. Syftet är att avlasta den hårt pressade sjukvården. Försäkringskassan kräver fortfarande att en läkare har fattat beslutet att du inte kan jobba, men det räcker att du intygar ”på heder och samvete” att det finns ett sådant beslut.

Läs mer Corona: Många anmälningar från Systembolaget

Det går att få smittbärarpenning även för andra allmänfarliga sjukdomar, som salmonella och tuberkulos. Men för andra sjukdomar gäller fortfarande krav på läkarintyg.

Antalet personer som får smittbärarpenning har ökat explosionsartat sedan starten av coronapandemin. Under 2019 fick 275 personer den ersättningen. Förra året fick 13 272 personer smittbärarpenning.

Läs mer Coronatester: Företag snabbtestar personal

Kostnaden 2019 var drygt 3,4 miljoner kronor. Förra året betalade Försäkringskassan ut över 75 miljoner kronor i smittbärarpenning.

Då har du rätt till ersättning

 • En läkare har beslutat att du inte får jobba på grund av att du är smittad eller misstänks vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
 • Du ska till läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom.
 • Du har en smitta, sjukdom eller sår som gör att du inte ska hantera livsmedel.

Smittbärarpenning betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta andra. Smittbärarpenningen är knappt 80 procent av din lön, men taket är 810 kronor per dag. Mellan den 6 februari och den 30 april kräver Försäkringskassan inget läkarintyg för smittbärarpenning på grund av corona.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Slopat karensavdrag förlängs

  Efter en lugnare sommar har ansökningarna om ersättning för karensavdrag återigen slagit i höjden. Nu har regeringen beslutat att förlänga stödet till april nästa år och höjer ersättningsbeloppet.

 • Läs även...

  Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

  Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

 • Läs även...

  Då har du har rätt till smittbärarpenning

  Anställda som misstänks vara smittade av coronavirus har möjlighet att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Så här gör du.

 • Läs även...

  Hårdare krav på sjukintyg – trots ökad coronasmitta

  Försäkringskassan kräver nu läkarintyg från dag 15 – trots att smittspridningen av corona ökar kraftigt. Enligt myndigheten har vården nu mindre belastning än i våras.

 • Läs även...

  Slopat krav på läkarintyg

  Den som söker sjukpenning kan nu få ersättning även utan läkarintyg. Syftet är att avlasta sjukvården och se till att sjuka personer inte behöver vänta på sina pengar.

 • Läs även...

  Kvinnor oftare sjukskrivna

  Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Försäkringskassan: Inte okej att spela i band

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och krävde tillbaka tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning från en sjukskriven man. Nu ges myndigheten rätt av Högsta förvaltningsdomstolen.