Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Pilotstrejk ger markpersonal mer att göra

Runt 1 500 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark strejkar nu för högre lön och bättre arbetsvillkor men det sättet stor press på markpersonalen.
Sofia Broomé Publicerad 25 april 2019, kl 11:01
Sören Andersson/TT
Sist SAS piloter strejkade var i juni 2016. Sören Andersson/TT

Strejken berör nästan samtliga SAS-piloter och kommer att påverka cirka 70 procent av SAS flygningar. 30 procent av flygningarna kommer att göras av bolagets samarbetspartners. SAS erbjuder resenärer med flyg bokade på fredag, lördag, söndag och måndag att boka om sina flygbiljetter, skriver TT. 

Unionen har medlemmar bland både kabinanställda och markpersonalen på SAS. Enligt Martin Johansson som är ordförande för SAS tjänstemannaförening, alltså markpersonalen, kommer strejken att innebära stora påfrestningar för markpersonalen, men han vill inte kommentera pilotstrejken:

– Det blir upp till piloterna och SAS att uttala sig om detta, säger han. 

Högre löner och bättre arbetsvillkor är huvudorsakerna till konflikten. SAS Pilot Group, SPG, la ett strejkvarsel den 2:a april. SPG samlar 95 procent av SAS piloter. Medlare har satts in i konflikten, något som båda parter välkomnat.

Enligt Svenskt Näringsliv är piloternas löner är höga men inte i nivå med andra europeiska piloters. Medellönen för svenska SAS-piloter är 93 000 kronor i månaden inklusive tillägg och traktamenten. SAS-piloterna menar dock att de har halkat efter lönemässigt, skriver TT.

– Vi kan bevisa att vi har halkat efter både på tjänstgörings- och på lönebiten. Vi har ställt upp och hjälpt företaget och nu när det går det bra för SAS önskar vi få prata om de skillnader som gjort att vi halkat efter säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening till TT.

Kollega har sökt representanter för kabinklubben på SAS för en kommentar men klubben har avböjt att kommentera. 

Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.