Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Unionen varslar om strejk på Klarna

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om stridsåtgärder mot Klarna Bank AB. Detta till följd av de strandade förhandlingarna om kollektivavtal. Sen Kanner, klubbordförande på Klarna, tror att strejken kommer bryta ut.
Ola Rennstam, Linnea Andersson Publicerad 26 oktober 2023, kl 14:46
Klarnas fasad i Stockholm.
Nu tar Unionen och Sveriges Ingenjörer nästa steg efter de strandade avtalsförhandlingarna med Klarna. För att få till ett avtal på betaltjänstföretaget varslar facken nu om strejk. Foto: Simon Rehnström/TT.

I måndags meddelade Unionen att man frånträdde förhandlingarna om kollektivavtal med Klarna. Den stora stötestenen har, enligt förbundet, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom, sade Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, till Kollega.

Nu tar Unionen och Sveriges Ingenjörer nästa steg efter de strandade avtalsförhandlingarna. För att få till ett avtal på betaltjänstföretaget varslar facken nu om strejk.

Varslar om strejk

Sen Kanner.

– Vi har rätt att påverka beslut som rör oss anställda men det kan inte uppnås utan kollektivavtal. Klarna har ingen motivation eller vilja att blanda in oss anställda i beslutsfattandet, säger Sen Kanner, klubbordförande på Klarna.

Arbetet med att få till ett kollektivavtal på Klarna har pågått länge. Unionenmedlemmarna bildade en klubb på Klarna för tre år sedan i syfte att få till ett kollektivavtal.

–  Det är en tuff åtgärd som vi vidtar men vi tycker att den är nödvändig. För Unionen är det självklart att företag verksamma i Sverige har kollektivavtal. Vi har förhandlat länge och tycker att Klarnas invändningar är obegripliga. Vår förhoppning är nu att Klarna ska ta sitt förnuft till fånga och skiva under så att konflikten inte behöver bryta ut, säger Martin Wästfelt.

Känner ni att ni har medlemmarnas stöd?

–  Ja det gör vi. Sedan är det en jobbig situation, en strejk är inte vardagsmat på svensk arbetsmarknad.

Inom kort kommer medlare i konflikten att utses av Medlingsinstitutet. För Unionens del väntar ett intensivt arbete framöver.

–  Det blir aktiviteter på temat att förklara och stötta klubben så mycket det går och att få in nya medlemmar, säger Martin Wästfelt.

Klubben på Klarna jobbar nu febrilt med att få ut information till och svara på frågor från anställda. Sen Kanner säger att det sedan tidigare finns en del som ifrågasätter vad ett kollektivavtal ska tjäna till, men att de flesta reaktioner är positiva.

– Många är väldigt stödjande, konstaterar hon.

Avfärdar Klarnas kritik

Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, har kritiserat Unionen för att förbundet avslutade förhandlingarna och menar att facket inte förstår Klarnas speciella verksamhet. Martin Wästfelt håller inte med.

– Alla stora banker i Sverige har kollektivavtal, många av dem är mycket större än Klarna och är verksamma i många länder. Vi har stämt av innehållet med banker och Finansförbundet och det här kollektivavtalet skiljer sig inte åt, säger han.

Om ingen överenskommelse nås mellan parterna träder strejken i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30. Trots varseltiden på två veckor tror Sen Kanner att det kommer bli strejk.

– Jag hoppas att de kommer möta oss innan strejken bryter ut men ska jag vara realistisk så tror jag inte det. Men jag hoppas att de gör det innan vi går ut i strejk.

Kollega har sökt Klarna utan resultat.

VARSLET

Fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på huvudkontoret i Stockholm, Sveavägen 46. Samtidigt förklaras dessa arbetsuppgifter lagda i blockad, vilket innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen.

Förbud mot inhyrning eller nyanställning som har till syfte att utföra blockerat arbete.

Varsel om ytterligare stridsåtgärder kommer att läggas mot Klarna Bank AB om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer om detta sker i syfte att kringgå konflikten.    

Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.