Annons
 • Foto: Colourbox

”Titta inte bort”

Publicerad 30 november 2018, kl 11:00

Du borde åka tillbaka till ditt hemland!” ”Jävla svarting.” Sådana kommentarer får apoteksanställda med utländsk bakgrund höra från kunder. Detta 80 år efter Kristallnatten, den nazistiska attacken mot den judiska befolkningen som ofta ses som inledningen till Förintelsen.

Nu är dagens Sverige inte Tyskland anno 1938. I Tyskland, liksom i stora delar av övriga Europa, fanns en utbredd antisemitism. Det bäddade för att protesterna mot förföljelsen uteblev.

I Sverige delar de allra flesta av oss en övertygelse om människors lika värde. Det betyder inte att vi saknar fördomar. Det om inte annat visar det som de apoteksanställda berättar om i vårt reportage.

Läs mer: "Kunden sa jävla apa"

Vi kan självklart inte acceptera att anställda utsätts för rasism på sina arbetsplatser. Att apoteken nu väljer att polisanmäla förövarna är utmärkt.

Men rasismen kan inte lagstiftas bort. För att få bukt med den krävs också att vi som individer står upp för vår övertygelse. Det är när vi tittar bort och håller tyst som det är som farligast.
Foto: Christopher Hunt
Niklas Hallstedt
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare
[email protected]

Foto: Christopher Hunt

Lediga jobb
 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Katastrofala chefer

  Brist på empati och avsaknad av respekt för medarbetarna, självcentrerad och kontrollerande … Två gånger under mitt yrkesliv har jag haft chefer med dessa egenskaper.

 • Läs även...

  "Jag var inte bäst i test"

  Det är sällan någon har sådana resultat, du är en extrem doer, sa rekryteraren till mig efter avslutat personlighetstest. Det lät ju bra. En doer måste ju vara en effektiv person som får saker ur händerna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.