Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

”Titta inte bort”

Publicerad 30 november 2018, kl 11:00

Du borde åka tillbaka till ditt hemland!” ”Jävla svarting.” Sådana kommentarer får apoteksanställda med utländsk bakgrund höra från kunder. Detta 80 år efter Kristallnatten, den nazistiska attacken mot den judiska befolkningen som ofta ses som inledningen till Förintelsen.

Nu är dagens Sverige inte Tyskland anno 1938. I Tyskland, liksom i stora delar av övriga Europa, fanns en utbredd antisemitism. Det bäddade för att protesterna mot förföljelsen uteblev.

I Sverige delar de allra flesta av oss en övertygelse om människors lika värde. Det betyder inte att vi saknar fördomar. Det om inte annat visar det som de apoteksanställda berättar om i vårt reportage.

Läs mer: "Kunden sa jävla apa"

Vi kan självklart inte acceptera att anställda utsätts för rasism på sina arbetsplatser. Att apoteken nu väljer att polisanmäla förövarna är utmärkt.

Men rasismen kan inte lagstiftas bort. För att få bukt med den krävs också att vi som individer står upp för vår övertygelse. Det är när vi tittar bort och håller tyst som det är som farligast.
Foto: Christopher Hunt
Niklas Hallstedt
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare
[email protected]

Foto: Christopher Hunt

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tänka nytt

  Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.

 • Läs även...

  Demokrati på heltid

  Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.

 • Läs även...

  Farligt med drömjobb ...

  Jag har precis börjat på drömjobbet. Det är i alla fall enligt mig det enda rimliga sättet att beskriva tjänsten som chefredaktör för Sveriges största fackförbundstidning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.