• Foto: Phovoir/Colourbox.com

Tog hem mobil till frun – fick sparken

Publicerad 21 november 2017, kl 12:50

En försäljningschef hos en telefonoperatör fick sparken sedan han tagit hem en mobiltelefon till sin hustru. Enligt Unionen, som nu stämt företaget i Arbetsdomstolen, har mannen gjort allt för att registrera uttaget och dessutom haft bolagets godkännande.

Mannen arbetade som försäljningschef för två butiker i Mellansverige som tillhör en av landets största telefonoperatörer. Hösten 2015 tog han ut en mobiltelefon för att ge sin hustru i födelsedagspresent. Trots upprepade försök lyckades han dock inte registrera uttaget av luren i bolagets lagersystem. Försäljningschefen informerade därför regionchefen som i ett mejl godkände att han slog in varan som såld i systemet.

Mannen försökte därefter registrera telefonen vid tretton olika tillfällen under över ett års tid utan att lyckas. Han bad bolagets supportavdelning om hjälp men inte heller de lyckades åtgärda problemet. Först den 10 maj i år registrerades till slut telefonen i rätt system. Det var då problemen började.

Vid en internrevision några dagar tidigare hade företaget uppdagat att en telefon, som var registrerad som en lagertillgång, hade varit i bruk sedan oktober 2015 och att abonnenten var försäljningschefens fru. Som en följd av detta valde bolaget i slutet av augusti att avskeda medarbetaren.

Unionen bestrider avskedandet och har nu stämt telefonoperatören i Arbetsdomstolen. Enligt förbundet hade arbetsgivaren redan i maj full kännedom om omständigheterna som senare lades som grund för avskedandet. Åtgärden skedde därför för sent enligt tvåmånadersregeln i las, lagen om anställningsskydd, och kan således inte åberopas. Unionen slår fast att försäljningschefen gjort vad han kunnat för att registrera telefonen och dessutom agerat med arbetsgivarens goda minne. Förutom kompensation för utebliven lön kräver förbundet allmänt skadestånd på 150 000 kronor.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Fick barn – blev av med chefstjänst

  Andra arbetsuppgifter och försämrade anställningsvillkor. Det var vad som väntade en regionchef när hon kom tillbaka efter sin föräldraledighet. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på nära 300 000 kronor.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Blev sjuk - fick sparken

  Kvinnan mådde illa och var tvungen att gå hem från jobbet. Eftersom hon inte frågat om lov valde arbetsgivaren att ge henne sparken med omedelbar verkan. Agerandet strider mot las, anser Unionen, som nu stämt företaget.

 • Läs även...

  Dyrt att inte reda ut konflikt

  Arbetsgivaren borde ha rett ut situationen då en medarbetare lämnade arbetsplatsen efter ett gräl med sin chef. Görs inte detta är det att betrakta som ett avskedande, enligt en ny dom i Arbetsdomstolen. Bolaget måste nu betala ett skadestånd och utebliven lön – sammanlagt 330 000 kronor till den anställde.

 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  ”Trygghet inte att bita sig fast vid ett jobb”

  Slopa turordningsreglerna och arbetsgivarens omplaceringsskyldighet. Det är ett par förslag som Svenskt Näringsliv presenterade i dag. Unionen å sin sida betonar vikten av att individens trygghet på arbetsmarknaden stärks.

 • Läs även...

  IT-företag stäms för tre felaktiga avskedanden

  Sedan tre anställda vid ett IT-företag i Stockholm avskedats har nu Unionen stämt företaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd, i tingsrätten. Förbundet kräver ett miljonbelopp i skadestånd till de drabbade medlemmarna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.