Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Tog hem mobil till frun – fick sparken

En försäljningschef hos en telefonoperatör fick sparken sedan han tagit hem en mobiltelefon till sin hustru. Enligt Unionen, som nu stämt företaget i Arbetsdomstolen, har mannen gjort allt för att registrera uttaget och dessutom haft bolagets godkännande.
Ola Rennstam Publicerad 21 november 2017, kl 12:50
Phovoir/Colourbox.com
Phovoir/Colourbox.com

Mannen arbetade som försäljningschef för två butiker i Mellansverige som tillhör en av landets största telefonoperatörer. Hösten 2015 tog han ut en mobiltelefon för att ge sin hustru i födelsedagspresent. Trots upprepade försök lyckades han dock inte registrera uttaget av luren i bolagets lagersystem. Försäljningschefen informerade därför regionchefen som i ett mejl godkände att han slog in varan som såld i systemet.

Mannen försökte därefter registrera telefonen vid tretton olika tillfällen under över ett års tid utan att lyckas. Han bad bolagets supportavdelning om hjälp men inte heller de lyckades åtgärda problemet. Först den 10 maj i år registrerades till slut telefonen i rätt system. Det var då problemen började.

Vid en internrevision några dagar tidigare hade företaget uppdagat att en telefon, som var registrerad som en lagertillgång, hade varit i bruk sedan oktober 2015 och att abonnenten var försäljningschefens fru. Som en följd av detta valde bolaget i slutet av augusti att avskeda medarbetaren.

Unionen bestrider avskedandet och har nu stämt telefonoperatören i Arbetsdomstolen. Enligt förbundet hade arbetsgivaren redan i maj full kännedom om omständigheterna som senare lades som grund för avskedandet. Åtgärden skedde därför för sent enligt tvåmånadersregeln i las, lagen om anställningsskydd, och kan således inte åberopas. Unionen slår fast att försäljningschefen gjort vad han kunnat för att registrera telefonen och dessutom agerat med arbetsgivarens goda minne. Förutom kompensation för utebliven lön kräver förbundet allmänt skadestånd på 150 000 kronor.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.