Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Träning minskar belastningsskador

Fysisk aktivitet minskar risken för besvär och sjukdomar i leder och muskler. Att träna på arbetstid kan vara ett bra sätt att förebygga arbetsrelaterade belastningsskador. Men det är också viktigt att få tid till återhämtning.
Linnea Andersson Publicerad 17 juni 2015, kl 14:36
En kvinna och en man är ute och promenerar i en park.
Att promenera två och en halv timme i veckan minskar risken för belastningsskador. Foto: Christine Olsson / TT

Tillsammans med psykiska sjukdomar är sjukdomar och besvär i leder och muskler den vanligaste orsaken till sjukskrivning under längre än två veckor, enligt en sammanställning från Arbetsmiljöverket. Det gäller såväl kvinnor som män, även om kvinnor i högre grad drabbas av arbetssjukdomar

Led- och muskelbesvär utgör dessutom en stor andel av sjukskrivningar som varar två månader eller längre. Besvär i ländryggen, armar och nacke leder, utöver smärta hos den som drabbas, dels till höga kostnader för sjukskrivning, dels till produktionsbortfall.

Att träna under arbetstid har visat sig vara en bra hjälp för att förebygga arbetsrelaterade belastningsbesvär. Men för att träningen ska ge god effekt krävs tid för återhämtning. Dessutom är arbetsmiljöarbetet viktigt, exempelvis att arbeta mot ogynnsamma arbetsställningar.

Två och en halv timmes träning i veckan

Den generella rekommendationen för fysisk aktivitet är att du antingen bör utföra måttligt fysiskt ansträngande aktivitetet under två och en halv timme i veckan, eller mer högintensiv aktivitet under en timme och en kvart per vecka.

Bäst är att sprida ut aktiviteten över hela veckan. Varje pass bör vara i minst tio minuter.

Andra rekommendationer är att du bör utföra muskelstärkande aktivitet minst två gånger i veckan för kroppens stora muskelgrupper.

Långvarigt stillasittande bör undvikas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.

Arbetsskada

Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar

David Österberg Publicerad 23 augusti 2022, kl 13:37
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar
Person åker elsparkcykel
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar