Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Tristess skapar bråk på jobbet

Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.
Niklas Hallstedt Publicerad 19 september 2018, kl 14:28
Colourbox
Att ha tråkigt på jobbet kan leda till sämre effektivitet, skadlig kontorspolitik och onödigt risktagande. Colourbox

Samtidigt som många mår psykiskt dåligt av stressen på jobbet, finns det andra som mår dåligt av för få arbetsuppgifter.

– Är man frustrerad, om man vantrivs och har svårt att sova eftersom man inte får något vettigt arbete att utföra, uppstår en stressituation på samma sätt som när man har för mycket att göra och inte kan kontrollera sin arbetssituation, sade stressforskaren Töres Theorell tidigare till Kollega.

Läs mer: Drabbad av bore out

Men att ha tråkigt kan ge fler negativa konsekvenser. Det visar forskning på plats på världens högsta berg. Forskningen utfördes av ett tvärvetenskapligt team som ingick i en klättrarexpedition. Teamet leddes av Markus Hällgren, professor vid Umeå universitet.

Forskarna höll till på baslägret på 5 500 meters höjd. Det är en plats där klättrare som ska vidare mot toppen stannar, ofta i veckor, för att vänja sig vid höjden, innan de gör sina försök att nå toppen.

I början var deltagarna vänliga mot varandra, men redan efter några dagar förändrades stämningen. De började reta sig på småsaker hos varandra och ifrågasätta den rutinerade expeditionsledaren, skriver tidningen Arbetsliv. Förklaringen: Deltagarna upplevde tristess och blev frustrerade. I det läget hängde mycket på expeditionens ”chef”.

Läs också: Sjuk av jobbtristess fick skadestånd

– Expeditionsledaren var erfaren och såg sen till att skapa olika rutiner och aktiviteter under tiden gruppen väntade i baslägret. Det kunde vara en utflykt till ett närbeläget berg, att hälsa på grupper i de andra tälten eller ha en liten ceremoni för att fira två i gruppen som gift sig under resan. Och så ordnade han filmkvällar, säger Markus Hällgren till Arbetsliv.

– Aktiviteterna och den sociala samvaron skapade ett slags normalitet och gjorde samtidigt att ingen kunde dra sig undan utan tvingades att umgås med okända människor. Det blev en bra gruppdynamik.

Erfarenheterna från Mount Everest är direkt överförbara till det vanliga arbetslivet, anser forskarna. I Svenska Dagbladet konstaterar Markus Hällgren att vi ju ”omges av tråkighet, som kan leda till sämre effektivitet, skadlig kontorspolitik och onödigt risktagande".

– Fika och after work är ritualer som kan bryta monotonin och öppna för bättre förståelse på en arbetsplats.

Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach