Annons
Annons
 • Det finns massvis med jobb att söka för uppsagda tjänstemän, enligt TRR. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Trots corona: ”Massa jobb att söka”

Publicerad 29 april 2020, kl 17:41

Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

Ungefär 4 500 personer som har blivit av med jobbet under coronakrisen har sökt sig till trygghetsorganisationen TRR, som bland annat stöttar uppsagda tjänstemän. Det är 2 000 fler än under mars och april för ett år sedan.

Det är främst tjänstemän inom besöksnäringen, hotellkedjorna, flyget, resebranschen och detaljhandeln som har drabbats när kunderna har uteblivit i spåren av coronapandemin. I första hand kommer de från storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. Många tjänstemän i Malmö har också förlorat jobbet, men inte riktigt lika många.

Läs mer: Fler tjänstemän sägs upp på grund av coronakrisen

– Jag kan tänka mig att det beror på att fler huvudkontor inom de berörda branscherna ligger i Stockholm och Göteborg, säger TRR:s operativa chef Erica Sundberg.

På måndagen presenterade Arbetsförmedlingen statistik som visar att arbetslösheten fortsätter att stiga och nu är 8,1 procent.

Men för tjänstemän finns det fortfarande gott om jobb.

– Lägger man krut på sitt nätverkande och jobbsökande finns jobb att söka – massvis. Arbetsförmedlingen och kriminalvården behöver stärka upp sina verksamheter. Och kommunerna har ett korttidsbehov av tjänstemän inom alla kategorier – som inköp, logistik, inom HR och lön. Det finns verkligen jobb att söka, säger Erica Sundberg.

Det är fortfarande för tidigt att säga om tjänstemän som blir uppsagda söker sig till de branscher som har brist på personal.

– Det har ju bara gått några veckor. Jag tror att många som får lämna sitt drömjobb – som de har kämpat för att få och där de kanske har gjort intern karriär – verkligen vill komma tillbaka och bidar sin tid i hopp om att krisen blåser över, säger Erica Sundberg.

Men hon tror också att det finns uppsagda tjänstemän som startar eget för att möta det behov av tillfällig arbetskraft som nu finns inom ekonomin.

– De tar interima uppdrag för att säkra försörjningen, passa på att bygga på sitt cv och prova på nya utmaningar. En del av dem går nog tillbaka till sin tidigare bransch om de får möjlighet. Andra vädrar nog luft och inser att de vill göra något helt nytt.

De som får stöd av TRR är ofta i en kris och chockade över att de har blivit av med jobbet. Den extrema osäkerhet som råder under den nuvarande globala pandemin späder på oron. För att minska oron visar TRR bland annat på goda exempel.

– Vi berättar att nio av tio kommer ut i en ny lösning. Förra året tog det ungefär sju månader. Nu kan det naturligtvis ta lite längre tid, beroende på vilka mål man har. Men för den som kan tänka sig att ta en tillfällig anställning kan det nog gå betydligt fortare än så, säger Erica Sundberg.

Läs mer: Så funkar Trygghetsrådet TRR

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.