Annons
Annons
 • Under 2019 fick Unionens medlemmar ut över två miljoner kronor i de rättsprocesser som drevs av LO-TCO Rättsskydd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två miljoner till Unionens medlemmar

Publicerad 16 januari 2020, kl 14:01

Drygt två miljoner kronor fick Unionens medlemmar i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd 2019. Unionen var också ett av de TCO-förbund som Rättsskyddet drev flest processer åt i Arbetsdomstolen.

Unionen har egna jurister som driver rättsliga tvister åt medlemmarna. Men förbundet anlitar också den arbetsrättsliga byrån LO-TCO Rättsskydd i ärenden som gäller både arbetsrätt och försäkringsrätt.

Förra året fick fackförbunden och dess medlemmar sammanlagt 189 miljoner kronor i ersättning efter rättsprocesser som drivits av Rättsskyddet. Det framgår av byråns årsstatistik och visar också en ökning på 36 procent jämfört med 2018.

Allra mest pengar fick Fackförbundet IF Metalls medlemmar, som fick ut 38 miljoner efter att 95 ärenden avslutades under 2019. Näst mest, 33 miljoner kronor, fick Kommunals medlemmar, som också var det förbund som drev flest ärenden.

Bland TCO:s förbund fick Visions medlemmar mest pengar förra året, drygt 3,6 miljoner kronor. Unionen ligger på en andra plats med två miljoner kronor i ersättning. Förbundet var också ett av de TCO-förbund som LO-TCO Rättsskydd drev flest processor åt i Arbetsdomstolen.

Unionen har ännu inte sammanställt hur mycket ersättning medlemmarna fått ut i ärenden som förbundet själva har drivit under 2019. Under 2018 fick medlemmarna dock ut 22 miljoner kronor i ersättning efter rättstvister.

Läs mer: 22 miljoner till Unionens medlemmar

LO-TCO Rättsskydd

LO-TCO Rättsskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och ägs av LO och TCO men anlitas även av vissa Saco-förbund.

Under 2019 fick juristerna på Rättsskyddet in sammanlagt 1 009 nya ärenden. 1 100 ärenden avslutades.

Rättsfallen som avslutades under året gav drygt 189 miljoner kronor i ersättning till fackförbunden och deras medlemmar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Butikschef bytte inte larmkod - fick sparken

  Butikschefen avskedades för att hon slarvat med företagets säkerhetsregler och fuskat med tidsredovisningen. Unionen anser dock att incidenterna beror på arbetsgivarens bristfälliga introduktion och har nu stämt skokedjan i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  AD: Ett år är 365 dagar

  Hur många dagar ska gå innan en visstidsanställning övergår i en tillsvidareanställning? Det har det tvistats om i Arbetsdomstolen som nu kommit fram till hur man ska räkna.

 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare får oväntat stöd

  En av illustratörerna till Babblarna dömdes att betala miljonbelopp då han förlorade striden om sitt alster. Nu kan Unionenmedlemmen få oväntad hjälp av Svenska Tecknares styrelse för att bekosta en del av rättegångskostnaden.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.

 • Läs även...

  Unionen har förlikats med Astra Zeneca

  För ett år sedan stämde Unionen läkemedelsbolaget Astra Zeneca för brott mot mbl. Nu har facket nått en förlikning med företaget – och fått till en bättre relation.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.