• Många tvättar händerna alldels för slarvigt. Foto: Colourbox

Tvätta händerna rätt!

Publicerad 25 januari 2019, kl 10:23

Handsprit i all ära, det är faktiskt vatten och tvål som bekämpar kräksjukor och förkylningar allra bäst. Men att lite snabbt spola av händerna räcker inte långt. 43 sekunder ska det ta, sedan är du klar.

Äta grönsaker, sova och motionera är bra sätt att hålla sig frisk under vinterhalvåret när infektioner duggar tätt. Men inget biter lika bra på baciller och virus som en ordentlig handtvätt med tvål och vatten. Med betoning på ordentlig. Det finns undersökningar som visar att vi är många som slarvar med att tvätta händerna efter toalettbesök, innan vi ska äta eller när vi kommit hem från skola och jobb. Vissa tvättar inte alls, andra i snitt 6-7 sekunder.

Det räcker inte. Inte heller att bara nöja sig med handsprit. För handsprit fungerar inte alls mot till exempel vinterkräksjuka. Förutom att inte hosta rakt ut eller stanna hemma om du är sjuk, så är god handhygien med tvål och vatten a och o för en friskare vinter.

Så här gör du:

1. Skölj händerna med ljummet vatten och ta tvål.

2. Löddra in hela händerna, gnugga handflatorna mot varandra, glöm inte handrygg och mellan fingrarna.

3. Fläta ihop fingrarna och gnugga igen.

4. Ta av ringar och gör rent under naglarna.

5. Räkna minst till 20 innan du sköljer. Eller ännu bättre till 43 sekunder som är WHO:s rekommendation.

6. Torka händerna noga med engångshanddukar eller pappersservetter.

7. Avsluta med handsprit om du vill.

Läs mer: Så sprids smitta på kontoret

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetslöshet kan ge ångest

  Arbetslöshet drabbar inte bara den personliga ekonomin. Att vara utan jobb kan också ge ångest och depression. Politiker bör därför fokusera på de hälsomässiga fördelarna i att hålla arbetslösheten nere, enligt forskare.

 • Läs även...

  Semester är bra för hjärtat

  Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Het trend att vandra på semestern

  Allt fler väljer att vandra på semestern. Somliga för att hela själen, andra för att njuta av naturen och samtidigt få motion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.