• Många tvättar händerna alldels för slarvigt. Foto: Colourbox

Tvätta händerna rätt!

Publicerad 25 januari 2019, kl 10:23

Handsprit i all ära, det är faktiskt vatten och tvål som bekämpar kräksjukor och förkylningar allra bäst. Men att lite snabbt spola av händerna räcker inte långt. 43 sekunder ska det ta, sedan är du klar.

Äta grönsaker, sova och motionera är bra sätt att hålla sig frisk under vinterhalvåret när infektioner duggar tätt. Men inget biter lika bra på baciller och virus som en ordentlig handtvätt med tvål och vatten. Med betoning på ordentlig. Det finns undersökningar som visar att vi är många som slarvar med att tvätta händerna efter toalettbesök, innan vi ska äta eller när vi kommit hem från skola och jobb. Vissa tvättar inte alls, andra i snitt 6-7 sekunder.

Det räcker inte. Inte heller att bara nöja sig med handsprit. För handsprit fungerar inte alls mot till exempel vinterkräksjuka. Förutom att inte hosta rakt ut eller stanna hemma om du är sjuk, så är god handhygien med tvål och vatten a och o för en friskare vinter.

Så här gör du:

1. Skölj händerna med ljummet vatten och ta tvål.

2. Löddra in hela händerna, gnugga handflatorna mot varandra, glöm inte handrygg och mellan fingrarna.

3. Fläta ihop fingrarna och gnugga igen.

4. Ta av ringar och gör rent under naglarna.

5. Räkna minst till 20 innan du sköljer. Eller ännu bättre till 43 sekunder som är WHO:s rekommendation.

6. Torka händerna noga med engångshanddukar eller pappersservetter.

7. Avsluta med handsprit om du vill.

Läs mer: Så sprids smitta på kontoret

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Medveten frånvaro – mobildistraktion utan dåligt samvete

  Att vara närvarande i nuet lyfts ofta fram som en metod för att minska stress. Den konstanta uppkopplingen anses inte sällan vara boven i dramat. Men att fördriva tid med mobilen kan ha positiva effekter – om det görs på rätt sätt.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.