Annons
 • Endast var tredje person känner till möjligheten till föräldralön. Foto: Fantazista/Colourbox.com

Undvik att förlora på att vara föräldraledig

Publicerad 3 oktober 2017, kl 14:42

Pensionen behöver inte påverkas av föräldraledigheten. Men för de som är äldre än 39 år gäller det att se till att tjänstepensionen betalas in som vanligt under frånvaron.

Nio av tio anställda omfattas av kollektivavtal som ger rätt till föräldralön från arbetsgivaren. Föräldralönen läggs ovanpå Försäkringskassans föräldrapenning och kan betyda stora pengar, särskilt för de högavlönade.

Men kunskapen om föräldralönen är låg, visar en ny undersökning från pensionsbolaget AMF. Så gott som alla som har barn, 98 procent, känner till Försäkringskassans ersättning, men bara var tredje känner till föräldralönen. Bland dem med kollektivavtal på arbetsplatsen är kunskapen om förmånen något högre, 4 av 10 känner till den.

Undersökningen visar också att många tror att deras ekonomi blir sämre av att dela på föräldraledigheten. Enligt Dan Adolphson, Trygghetsekonom på AMF, kan det i stället förhålla sig tvärtom.

Det handlar om att maximera familjens inkomst. Beroende på skatteeffekter och föräldralönens utformning kan det vara en god affär att dela förutsatt att båda omfattas av föräldralön.

Många, sex av tio av de tillfrågade, tror även att föräldraledigheten kommer att påverka den framtida ekonomin negativt. Oron är större bland kvinnorna.

I de flesta fall är oron obefogad eftersom både den allmänna pensionen och tjänstepensionen fortsätter att betalas in även under den tid som man är föräldraledig.

Men det gäller att ha koll själv. För arbetare är det viktigt att anmäla föräldralön för att få ut den. För tjänstemän är risken mindre. Har man den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP2 som är vanligast för den som är född före 1979 bör man dock vända sig till personalavdelningen för att se till att tjänstepensionen betalas in som den ska, påpekar Dan Adolphson.

Man bör också tänka på att det inte alls är säkert att ens partner har samma avtal som en själv. Skillnaden mellan olika avtal är stora, det gäller att kolla upp vad som gäller.

Fakta

Försäkringskassans föräldrapenning ger knappt 80 procent av lönen upp till 448 000 kronor per år. Föräldralön som ser till att den föräldraledige får 90 procent av lönen – även över taket - under sex månader finns i princip i alla Unionens avtal.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Män bara 20 procent föräldralediga

  Män tar ut 25 procent av föräldrapenningen men bara 20 procent av föräldraledigheten. Det betyder att kvinnor är föräldralediga mer obetald tid, vilket får ekonomiska konsekvenser både i dag och för deras framtida pension.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.