Annons
Annons
 • I förra veckan hölls CES i Las Vegas, en av den internationella IT-branschens största mässor, där mängder av mer eller mindre smarta, uppkopplade produkter demonstrerades. Som här, ett blåtandslås. Foto: Jae C Hong/AP

Unga kvinnor lockas inte av IT-branschen

Publicerad 16 januari 2015, kl 13:28

Bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år kan tänka sig att jobba med data/IT, visar en undersökning. Det trots att IT-branschen på senare tid tagit flera initiativ för att komma till rätta med en grav ojämställdhet. Det behövs uppenbarligen mer.

Det är enligt statistik från Insight Intelligence som bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år tycks kunna tänka sig att jobba med data/IT, att jämföra med 27 procent av männen i samma åldersgrupp.

- Det här visar att det finns tydliga könsskillnader i IT-branschen. Om företagen vill ha in fler kvinnor måste man jobba hårdare på att locka dem till sig. Fortsätter man i samma spår riskerar vi att få en negativ trend mot en mansdominerad bransch, där allt färre kvinnor vågar ta sig in eller får utrymme, säger Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence till Ingenjörskarriär.

Det var för en undersökning om ungas syn på arbetsmarknaden på uppdrag av TCO, Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i arbetslivet och Akademikernas A-kassa som Insight Intelligence fick fram uppgifterna om unga kvinnors syn på IT-branschen. Rapporten har Kollega skrivit om förut, men då ingick inte siffrorna om IT-branschen.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Googlechefen vill få tjejer att satsa på teknik

  Googles Sverigechef Anna Wikland är en av landets mäktigaste ledare och kämpar hårt för att locka fler tjejer att satsa på teknik: ”Det finns ingen logik i att det går så långsamt.”

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.