Annons
Annons
 • I förra veckan hölls CES i Las Vegas, en av den internationella IT-branschens största mässor, där mängder av mer eller mindre smarta, uppkopplade produkter demonstrerades. Som här, ett blåtandslås. Foto: Jae C Hong/AP

Unga kvinnor lockas inte av IT-branschen

Publicerad 16 januari 2015, kl 13:28

Bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år kan tänka sig att jobba med data/IT, visar en undersökning. Det trots att IT-branschen på senare tid tagit flera initiativ för att komma till rätta med en grav ojämställdhet. Det behövs uppenbarligen mer.

Det är enligt statistik från Insight Intelligence som bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år tycks kunna tänka sig att jobba med data/IT, att jämföra med 27 procent av männen i samma åldersgrupp.

- Det här visar att det finns tydliga könsskillnader i IT-branschen. Om företagen vill ha in fler kvinnor måste man jobba hårdare på att locka dem till sig. Fortsätter man i samma spår riskerar vi att få en negativ trend mot en mansdominerad bransch, där allt färre kvinnor vågar ta sig in eller får utrymme, säger Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence till Ingenjörskarriär.

Det var för en undersökning om ungas syn på arbetsmarknaden på uppdrag av TCO, Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i arbetslivet och Akademikernas A-kassa som Insight Intelligence fick fram uppgifterna om unga kvinnors syn på IT-branschen. Rapporten har Kollega skrivit om förut, men då ingick inte siffrorna om IT-branschen.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Allt färre kvinnor i IT-branschen

  Andelen kvinnor i IT- och telekombranschen minskar stadigt. Det bästa sättet att ändra på det är att få fler att förstå hur spännande branschen är. Det menar Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT- och telekomföretagen.