Annons
Annons
 • Av en ny rapport från pensionsbolaget AMF framgår att pensionärerna har fått det bättre de senaste tjugo åren. I alla fall om man jämför dem med de som yrkesarbetar. Foto: Colourbox

Unga pensionärer får det allt bättre

Publicerad 8 september 2014, kl 14:35

Sedan början av 1990-talet har pensionärerna fått allt mer pengar att röra sig med. I dag har de nyblivna pensionärerna en disponibel inkomst som är nästan lika hög som de yrkesarbetandes.

Det talas ofta om att pensionärerna har svårt att klara sig ekonomiskt. Men det är skillnad på pensionär och pensionär.

Av en ny rapport från pensionsbolaget AMF framgår att pensionärerna har fått det bättre de senaste tjugo åren. I alla fall om man jämför dem med de som yrkesarbetar.

I början av 1990-talet hade yngre pensionärer, de som är under 75, cirka 88 procent av den disponibla inkomsten för yrkesarbetande mellan 30 och 49 år. År 2012 var siffran uppe i nästan 95 procent.

Rapporten visar också att pensionärerna ändrat sitt konsumtionsmönster det senaste decenniet. Deras utgiftsandel för livsmedel, bostad och hälsovård har minskat. I stället har transportkostnader liksom kostnader för rekreation och kultur kommit att ta ett allt större utrymme.  Det visar att pensionärer sannolikt lever ett mer aktivt liv än tidigare.

- Trenden att äldre konsumerar som yngre fortsätter. I genomsnitt har man det skapligt ekonomiskt. Samtidigt har man en generellt förbättrad hälsa i de här grupperna jämfört med tidigare generationer. När man blir pensionär har de flesta möjlighet att fortsätta det liv de haft innan, konstaterar Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Men det är ingen entydig bild. Det är stor skillnad mellan pensionärerna. De äldre, de som fyllt 75, har bara drygt 71 procent av de yrkesarbetandes inkomster. En orsak kan vara att många väljer att ta ut tjänstepensionen och en eventuell privat pension på fem eller tio år. Det ger en hög pension i början, men desto mindre senare.

- Dessutom finns det många, framförallt kvinnor, bland de äldre som inte jobbat hela livet och saknar tjänstepension, säger Carina Blomberg.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.

 • Läs även...

  Debatt: Vågar Unionen jobba för jämställdhet?

  Hur kan Unionen påstå sig vara ett jämställt förbund om vi samtidigt vägrar skapa en lönemodell som väger in både mjuka och hårda värden, manligt och kvinnligt och sådant som både kostar pengar och genererar pengar? Det skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.