Annons
Annons

Unionen kommenterar SD

Publicerad 16 april 2014, kl 11:08

Ledningen för Unionen har reagerat på gårdagens text om SD på kollega.se. På förbundets intranät publicerades en kommentar från förbundssekreteraren som svar på alla kritiska röster mot att förbundet inte tar ställning mot partiet.

Enligt Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren lägger förbundet inte alls locket på i frågan om inställningen till Sverigedemokraterna (SD), vilket vi skrev i går. Hon hänvisar till en kommentar på Unionens intranät från förbundssekreterare Leif Nicklagård.

Här är hans kommentar:

"Diskussionen här på Insidan pekar på behovet av information. Enligt stadgarna är Unionen partipolitiskt obundet och vår organisation värnar grundläggande demokratiska principer i samhället samt respekten för jämställdhet, jämlikhet och mångfald samt alla människors lika värde. Det innebär att Unionen tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet och att vi inte har något som helst samröre med organisationer som står för detta. Som medlem i Unionen är du skyldig att stå bakom våra grundläggande värderingar som de uttrycks i stadgarna om allas lika värde. Det är helt oförenligt med ett medlemskap i Unionen att verka i motsatt riktning i förbundets namn oavsett vilket parti eller organisation man företräder. Om det skulle ske kommer Unionen att agera. Unionen har inte något samarbete med Sverigedemokraterna och har inte några enskilda möten med detta parti. Unionen respekterar dock ett demokratiskt val till Sveriges riksdag. I vårt fortlöpande påverkansarbete innebär det att vi inte undantar någon riksdagsledamot från allmänna inbjudningar som exempelvis sänds till ett utskott i riksdagen." /Leif Nicklagård förbundssekreterare

Kommentarer

Tycker denna debatt är ren sandlådenivå. Det är bra att Unionen står på sig och inte diskriminerar ett av Sveriges största FOLKVALDA partier.
Folk borde slå upp ordet rasist. Bara för att ett parti värnar extra om Sverige och deras traditioner så gör det inte dem rasistiska. Det står inget i deras politik att de är mot vissa raser.
Själv tycker jag lika illa om S och V ( Speciellt V! ) då många av dem helt öppet talar väl om kommunism.
De är emot demokrati och är lika stora "rasister" då dem alltid talar om vi och dem. De som inte tycker som oss har ej samma rättigheter.
Hur väl rimmar deras idoler Stalin och Putin med "allas lika värde" ?

Jag hoppas att Unionen är det principfasta förbund som de visat sig vara förut och aktivt tar avstånd från Sverigedemokraterna.

Tack för att ni tar ställning för demokratin. Jag börjar bli redigt förbannad på alla fascistiska metoder att utestänga ett parti rätten att yttra sig. Vad fan är det som händer i det här landet? "Jag kanske inte gillar din åsikt, men jag skulle dö för din rätt att uttrycka den". Vad hände med det?

Tack än en gång Unionen annars hade jag lämnat er med bestämda steg!

Det här med allas lika värde håller på att bli lika urvattnat och betydelselöst som ordet rasist när fiender till demokrati och folkstyre ska försöka hävda att just SD's väljare och represantanter inte ska ha samma värde som andra och att dom är rasister.

Att vara kritisk emot invandringens problem är inte och kommer aldrig vara rasism och inte heller att vilja ligga på samma nivå som resterande skandinavien.

Vi kan isåfall slänga ut vänsterpartisterna ur fackförbunden så att det hela blir konsekvent.

Vill bara tacka för att det finns människor med ryggrad som försvarar äkta demokrati o åsiktsfrihet. Om vi skulle förbjuda människor att ha vissa åsikter så är vi inte längre en demokrati. ALLA åsikter är ok i Sverige, så länge det bara är en åsikt. SD är ett parti som på demokratisk väg är Sveriges tredje största parti. Att förbjuda dessa åsikter skulle vara ett hot mot folkstyret, o utmynna i fascism.

Tack för att ALLA åsikter är välkomna i Unionen.

Jättebra att Unionen tar ställning för demokratin och alla lika värde. (även SD-röstare har ett värde). Jag är stolt över att tillhöra Unionen!! Tack!

Hej!
1. Det här är en fråga som berör alla som är medlemmar i Unionen. Det är (för mig) därför helt irrelevant om ledningen har skrivit en "kommentar på intranätet" i frågan. Läs pressekreterarens uttalanden i tidigare artiklar, det är Unionens hållning utåt!

2. SD är ett parti som öppet menar att invandrare ska "överge sina ursprungliga kulturer och identiteter", det är inget annat än ren och skär rasism. Om Unionen är allvarliga med att stå för "mångfald samt alla människors lika värde" så måste man inse att SD är ett parti som motarbetar just detta, och låta det på konsekvenser i form av att ta avstånd från de.
Skärp er och fatta att facklig organisering handlar om mer än att ragga nya medlemmar.

Du skrivar att SD är ett parti som öppet menar att invandrare ska "överge sina ursprungliga kulturer och identiteter" och att det är inget annat än ren och skär rasism.

Är detta verkligen "ren och skär rasism"? Verkligen?

Det finns många länder i världen som inte är mångkulturella stater som Sverige. Jag är själv invandrare. Som många andra invandrare kommer jag inte från en mångkultur. Jag kommer från vad man kan kalla en monokultur med etnistk mångfalld. Detta är min ”ursprunglig kultur och identitet”.
Om vi måste överge våra ursprungliga monokulturella kulturer och identiteter för att blir mångkulturella är det inte ren och skär rasism enligt din definition av rasism?
Isåfall blir du inget annat än en ren och skär rasist. Eller hur?
Snälla tänka genom vad du vill säga innan du skrivar!

Huvudet på spiken Victor!

Själv hoppas jag att Unionen tar avstånd från all rasism och all främlingsfientlighet, oavsett om den befinner sig på riksdagsnivå eller ej.

Hur svårt ska det vara att ta ställning mot rasism och främlingfientlighet för ett fackföbund! Unionen borde ta och skärpa sig! tur att man är medlem hos Vision och inte Unionen.

Enligt den senaste artikeln från Unionens ledning tycker jag det framgår väldigt väl att de tar avstånd från rasism, räcker inte det?

Jag hoppas Unionen tillämpar "alla eller inga", dvs antingen tar avstånd från samtliga partier eller också respekterar samtliga partier. Och då menar jag samtliga partier.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-05-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

  • Läs även...

    M och KD vill sänka taket i a-kassan

    Enkäten med riksdagspartierna gjordes före coronakrisen.

    Partierna har helt olika syn på a-kassan. Vissa anser att en låg a-kassa ökar viljan att söka jobb, andra tycker att ersättningen måste höjas för att förbättra tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet.