Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Unionen vill se utökat meddelarskydd

Apotekspersonal och kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingens som till exempel jobbcoacher bör också omfattas av meddelarskydd. Det anser Unionen i ett yttrande om regeringens lagförslag.
Ola Rennstam Publicerad 8 maj 2014, kl 09:10
TT
Även apotekspersonal bör omfattas av meddelarskydd, menar Unionen. Liksom Arbetsförmedlingens jobbcoacher. TT

Utredningen om ett stärkt meddelarskydd presenterades i vintras. Lagförslaget innebär i korthet att även privatanställda i verksamheter inom vård, skola och omsorg som finansieras via offentliga medel ska omfattas av meddelarskydd, efterforsknings- och repressalieförbud. Det vill säga ett liknande skydd som offentliganställda har i dag.

Unionen är kritiskt till att förslaget endast omfattar ett skydd inom vård, skola och omsorg. Förbundet ser starka skäl för att även inkludera kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingens som jobbcoacher och etableringslotsar.

”Unionen har negativ erfarenhet av vissa utövare inom Arbetsmarknadspolitiska verksamheter och kan konstatera att det finns ett behov av ökad insyn i dessa företag”, skriver förbundet i ett yttrande till TCO, som är remissinstans.

Apotekspersonal är en annan grupp som, enligt Unionen, borde omfattas av det nya meddelarskyddet. Detta eftersom apoteksverksamhet omfattas av patientsäkerhetslagen och i hög grad finansieras genom läkemedelssubventioner och högkostnadsskydd.

Det nya meddelarskyddet föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Om två veckor, den 22 maj, presenterar regeringens utredare ett förslag på ett stärkt arbetsrättsligt skydd för anställda som slår larm om missförhållanden, oegentligheter eller brott på sin arbetsplats, så kallade whistleblowers.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.