Annons
Annons
 • Mannen får ingen ersättning för arbetsskada eftersom hans anställning som revisor inte ställde några särskilda krav på god fysik, enligt Högsta domstolen. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT

Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

Publicerad 31 januari 2020, kl 13:17

Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

Den som skadar sig på arbetstid är vanligtvis skyddad och försäkrad via arbetsskadeförsäkringen och kan exempelvis få ersättning för tandvård.

Men det gäller inte om du gör dig illa under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition. Det har både Förvaltningsrätten i Växjö och Kammarrätten i Jönköping slagit fast tidigare.

Bakgrunden är att en skatterevisor i februari 2016 skadade en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen.

Sedan Försäkringskassan nekat honom ersättning för arbetsskada har nu också avslaget prövats av Högsta förvaltningsdomstolen. I domen konstaterar domstolen bland annat att även om olycksfallet inträffade i samband med en friskvårdsaktivitet som utövades på betald arbetstid så var deltagandet frivilligt och ägde rum utan arbetsgivarens inblandning.

Läs mer: Hockeyspelande revisor får nobben av kammarrätten

Dessutom ställde mannens anställning inga särskilda krav på god fysik för att han skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter, skriver domstolen och fortsätter:

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening saknades det samband mellan olyckan och arbetet som är en förutsättning för att skadan ska anses ha uppkommit till följd av ett olycksfall i arbetet”.

Läs hela domen här.

Fakta

Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgiften är att skapa prejudikat, alltså vägledande avgöranden.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Slopat karensavdrag förlängs

  Efter en lugnare sommar har ansökningarna om ersättning för karensavdrag återigen slagit i höjden. Nu har regeringen beslutat att förlänga stödet till april nästa år och höjer ersättningsbeloppet.

 • Läs även...

  Färre långtidssjuka ska utförsäkras

  Nu ska färre långtidssjuka bli utförsäkrade efter 180 dagar. Det sedan Januaripartierna föreslagit en lagändring. Ett besked som sannolikt också är lugnande för många covidsjuka.

 • Läs även...

  Hårdare krav på sjukintyg – trots ökad coronasmitta

  Försäkringskassan kräver nu läkarintyg från dag 15 – trots att smittspridningen av corona ökar kraftigt. Enligt myndigheten har vården nu mindre belastning än i våras.

 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.