Annons
 • Pappor tar i snitt ut knappt fyra av tio vab-dagar. Foto: Colourbox

Vab-lön ska få män att vabba mer

Publicerad 3 februari 2017, kl 11:15

Knappt fyra av tio dagar för vård av sjukt barn tas ut av män. Bäst på att vabba är männen på Gotland, sämst är de i Blekinge. För att få män att vabba mer driver Unionen kravet på löneutfyllnad vid vab i årets avtalsrörelse.

Kvinnor tar fortfarande största ansvaret för sjuka barn, visar siffror från Försäkringskassan. I snitt tas bara 38,3 procent av vab-dagarna ut av män.

Men männens uttag varier beroende på var i landet man bor. Gotlands län toppar listan med 41 procent, före Västerbottens län och Västmanlands län. I botten hittar man Gävleborgs län, Skåne och, sist med 35,8 procent, Blekinge län.

Läs mer: Mammor bromsas i karriären

De övriga två storstadslänen, Västra Götaland och Stockholm, hamnar i mitten på listan. Här tar männen ut 38,7 respektive 38,4 procent av vab-dagarna.

Av en undersökning som Unionen nyligen publicerade framgår att ekonomiska skäl är det främsta hindret för att dela lika på vabbandet. På frågan vad som skulle få dem att stanna hemma med sjukt barn i samma utsträckning som partnern svarar nästan fyra av tio, 38 procent, löneutfyllnad vid vab.

Läs mer: Facken kräver vab-lön

– Löneutfyllnad vid vård av sjuka barn skulle underlätta för män och kvinnor att få ett mer hållbart arbetsliv och möjlighet att kombinera karriär med livet som förälder. För att öka möjligheten till ett mer jämställt arbetsliv är löneutfyllnad vid tillfällig vård av barn en viktig fråga för Unionen i årets avtalsrörelse, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Läs mer: Tydligt ledarskap motverkar ofrivillig vobbning

Andel vab-dagar uttagna av män per län 2016

Gotlands län 41,0

Västerbottens län 40,4

Västmanlands län 39,8

Kronobergs län 39,6

Örebro län 39,6

Uppsala län 39,6

Östergötlands län 39,3

Jönköpings län 39,3

Södermanlands län 39,0

Jämtlands län 38,9

Dalarnas län 38,7

Västra Götalands län 38,7

Stockholms län 38,4

Samtliga 38,3

Kalmar län 37,9

Västernorrlands län 37,4

Norrbottens län 37,3

Värmlands län 37,3

Hallands län 37,2

Gävleborgs län 36,7

Skåne län 36,0

Blekinge län 35,8

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Succé för Unionen på årets Pride

  Den bästa Pridefestivalen någonsin för Unionen. Stor uppslutning i paraden och bra tillströmning till tältet där det bland annat informerades om a-kassa och arbetsrättsliga frågor. Och dessutom ett ökat intresse för Unionens mångfaldspris som delades ut under veckan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.