Annons
Annons
 • Pappor tar i snitt ut knappt fyra av tio vab-dagar. Foto: Colourbox

Vab-lön ska få män att vabba mer

Publicerad 3 februari 2017, kl 11:15

Knappt fyra av tio dagar för vård av sjukt barn tas ut av män. Bäst på att vabba är männen på Gotland, sämst är de i Blekinge. För att få män att vabba mer driver Unionen kravet på löneutfyllnad vid vab i årets avtalsrörelse.

Kvinnor tar fortfarande största ansvaret för sjuka barn, visar siffror från Försäkringskassan. I snitt tas bara 38,3 procent av vab-dagarna ut av män.

Men männens uttag varier beroende på var i landet man bor. Gotlands län toppar listan med 41 procent, före Västerbottens län och Västmanlands län. I botten hittar man Gävleborgs län, Skåne och, sist med 35,8 procent, Blekinge län.

Läs mer: Mammor bromsas i karriären

De övriga två storstadslänen, Västra Götaland och Stockholm, hamnar i mitten på listan. Här tar männen ut 38,7 respektive 38,4 procent av vab-dagarna.

Av en undersökning som Unionen nyligen publicerade framgår att ekonomiska skäl är det främsta hindret för att dela lika på vabbandet. På frågan vad som skulle få dem att stanna hemma med sjukt barn i samma utsträckning som partnern svarar nästan fyra av tio, 38 procent, löneutfyllnad vid vab.

Läs mer: Facken kräver vab-lön

– Löneutfyllnad vid vård av sjuka barn skulle underlätta för män och kvinnor att få ett mer hållbart arbetsliv och möjlighet att kombinera karriär med livet som förälder. För att öka möjligheten till ett mer jämställt arbetsliv är löneutfyllnad vid tillfällig vård av barn en viktig fråga för Unionen i årets avtalsrörelse, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Läs mer: Tydligt ledarskap motverkar ofrivillig vobbning

Andel vab-dagar uttagna av män per län 2016

Gotlands län 41,0

Västerbottens län 40,4

Västmanlands län 39,8

Kronobergs län 39,6

Örebro län 39,6

Uppsala län 39,6

Östergötlands län 39,3

Jönköpings län 39,3

Södermanlands län 39,0

Jämtlands län 38,9

Dalarnas län 38,7

Västra Götalands län 38,7

Stockholms län 38,4

Samtliga 38,3

Kalmar län 37,9

Västernorrlands län 37,4

Norrbottens län 37,3

Värmlands län 37,3

Hallands län 37,2

Gävleborgs län 36,7

Skåne län 36,0

Blekinge län 35,8

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många struntar i sjuklön på semestern

  Den som blir sjuk eller vabbar under sin semester, har samma rättigheter till ersättning som under en vanlig arbetsvecka. Trots det begär få ersättning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Snart kan du vabba om skolan stänger

  Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

  Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  Unionen kräver löneutfyllnad vid vab

  Alla anställda ska ha 90 procent av lönen vid vab. Det är ett av Unionens krav i årets avtalsrörelse för att få till ett jämnare uttag mellan kvinnor och män. Men motståndet från arbetsgivarna är stort.